Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki duże 6 szt
konfitura morelowa 5 łyżek
sos sojowy 4 łyżki
papryczka chili 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku.

Kroki postępowania

1
Sos sporządzany z solonych chińskich śliwek i moreli ma słodko-kwaśny smak. Macza się w nim pieczone ,gotowane mięsa ,a przede wszystkim pieczoną kaczkę.
W moim przepisie wykorzystuję nasze wspaniałe ciemne ,duże śliwki lub węgierki.
Krok 1 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto
2
Śliwki podgotować ,dodać resztę składników ,gotować jeszcze 1-2 min i zmiksować.
Można doprawić do smaku ,regulując smak słodko-kwaśny do własnego „pH” ,np.syropem cukrowym lub zwykłym cukrem.
Krok 2 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto
3
Sos przełożyć do wyparzonych słoiczków ,zakręcić i niech czeka na swoją kolej ,oczywiście wtedy ,jeżeli nie podajemy go od razu.
Krok 3 - Sos śliwkowy do kaczki po pekińsku. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 03.11.2013 21:32
Dobrze ,że dodałeś też sos ,czyli mam cały zestaw.Tylko stolika okrągłego brakuje.
Gabi44 03.11.2013 19:32
Jest to bardzo interesujący .Dodaję go do również do innych mięs,a nawet sałatek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak