Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fondant au chocolat (fondą o szokola)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

czekolada 80% 1 szt
czekolada biała 4 kostki
białko 2 szt
żółtko jajek 3 szt
cukier 2 łyżeczki
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Fondant au chocolat (fondą o szokola)

Kroki postępowania

1
Składniki na 2 średnie porcje, ponieważ deser jest bardzo syty. Lepiej czuć niedosyt i marzyć o następnej porcji, niż poczuć się źle.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ja robię to w garnku do gotowania mleka z płaszczem wodnym. Są do kupienia, chociaż ja mam z czasów PRL-u.
Dodać cukier, wymieszać, odczekać 15 min.
Dodać roztrzepane żółtka i ubite białka.
Wlać do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych, foremek, u mnie ramekiny.
Włożyć w środek masy po 2 kostki ulubionej czekolady, np. biała lub ciemna z cardamonem lub chilli. Możemy dodać cykaty pomarańczowej.
Krok 1 - Fondant au chocolat  (fondą o szokola) foto
2
Pieczemy w temp.200 stop.,10 min. Tyle wystarczy, aby czekolada w środku była płynna.
Krok 2 - Fondant au chocolat  (fondą o szokola) foto
3
Po wyjęciu z pieca odczekać 3 – 4 minuty i wyjąć ostrożnie fondant au chocolat.
Krok 3 - Fondant au chocolat  (fondą o szokola) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beata999 04.11.2013 23:51
Ale szaleństwo ,pycha!
Mati13 04.11.2013 20:11
kusząca propozycja
Rysia 04.11.2013 19:36
Cudne ,ale smacznych kalorii sporo.Zamykam oczy i jem.
Renata9 04.11.2013 18:34
jak zwykle pyszności, aż ślinka leci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak