Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos na golonce

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 kg
kapusta kiszona 1/2 kg
cebula 2 sztuki
golonka 1 sztuka
kiełbasa śląska 15 dag
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
pieprz mielony 1 szczypta do smaku
majeranek 1 szczypta do smaku
papryka mielona 1 szczypta do smaku
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
cukier 1 do smaku
olej roślinny 1/2 szklanki
lubczyk 1 liść
boczek 0,5 kg
grzyby suszone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos na golonce

Namoczyć grzyby , ugotować w małej ilości wody. Odcedzić zachowując wywar .Grzyby pokroić w paseczki.
Kapustę kiszoną zalać wodą tak by ją zakryła i gotować ok. 1 godziny . Odcedzić (nie za mocno ).
Golonkę i boczek natrzeć majerankiem , papryką , solą i pieprzem ( na golonce ponacinać skórę ).Ułożyć w naczyniu żaroodpornym , wlać 3 łyżki wody .Wstawić do piekarnika i nastawić temperaturę na 200 * C . Piec 1 godzinę odkąd się ustali temperatura .Wyjąć - usunąć kość z golonki , pokroić drobno - a skórę i tłuszcz z golonki rozetrzeć nożem na desce na miazgę .
Cebule pokroić drobno i usmażyć na 3 łyżkach oleju .
Kapustę włoską pokroić cienko . Zalać wodą i gotować aż zmięknie . Odcedzić . Zmieszać obie kapusty z pokrojonym mięsem, kiełbasą i tłuszczem od pieczenia .Włożyć grzyby , listki i wlać wywar z gotowania grzybów, cebulę i resztę oleju .
Dusić 1,5 godziny na małym gazie ( gdyby było trzeba to dolać trochę wody )..Dołożyć koncentrat . Doprawić do smaku solą , pieprzem , cukrem
Podałam przepis tak jak robiło by się go od początku . Ja z reguły mam zamrożoną porcję kapusty kiszonej z grzybami , pieczone mięso ( różne rodzaje ) . Muszę więc tylko obgotować kapustę włoską i potem wszystko wymieszać .Duszę jeszcze ok. 45 minut - doprawiam i już .Warto pomyśleć o takich porcyjkach półproduktów w zamrażarce .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 03.12.2013 10:07
musi wybornie smakować
ben-ka 03.12.2013 09:35
A dla mnie,to nowość,kapusty włoskiej do bigosu jeszcze nie dodawałam,muszę to zmienić:)
MartaKarasia90 05.11.2013 17:05
smaczne ;)
Czarnula87 05.11.2013 15:49
aż ślinka cieknie
iwi 05.11.2013 15:32
Pyszny bigosik
SylwiaMagdaSabin 05.11.2013 15:32
wspaniały bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak