Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pleśniak z dynią i jabłkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 4 szk
margaryna 1,5 kostki
żółtka z małych jajek 8 szt
kakao 2-3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki
Piana:
białko jaja kurzego 8 szt
cukier drobny 1,5 szk
sól
mąka ziemniaczana 3 łyżeczki
masa do przełożenia
jabłka 6 szt
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
cukier drobny 1-1,5 szk
dynia 40 dkg
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pleśniak z dynią i jabłkiem

Kroki postępowania

1
Ciasto:
Z mąki, żółtek, margaryny i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć blaszkę. Do kolejnej dodać kakao i wyrabiać aby było w brązowym kolorze i razem z drugą jasną częścią schłodzić przez 2 godziny w zamrażalniku.
Krok 1 - Pleśniak z dynią i jabłkiem foto
2
Farsz:
Dynię zetrzeć wraz z jabłkiem na tarce z dużymi oczkami. Wsypać do garnka, zacząć gotować. Dodać cukier, cynamon oraz imbir i trochę podgotować aż będą miękkie.

Ciasto w blaszce włożyć do nagrzanego piekarnika na 10-15 min. aby się troszkę podpiekło.
Krok 2 - Pleśniak z dynią i jabłkiem foto
3
Pianka:
Białka ubić mikserem z szczyptą soli, cukru i mąki ziemniaczanej na sztywną pianę.

Na ciasto rozłożyć masę z jabłek i dyni, następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć czarne ciasto, wyłożyć na nie piankę i zetrzeć jasne ciasto.

Piec w piekarniku nagrzanym na 180 C, przez ok. 30 min. tak aby góra była przypieczona i chrupiąca.
Smacznego:)
Krok 3 - Pleśniak z dynią i jabłkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 05.03.2014 13:39
bardzo lubię takie ciasta :)
Kejti 01.03.2014 23:45
Nigdy nie jadłam z dynią,bardzo ciekawy przepis :-)
EmciaPichci 20.12.2013 07:10
z dynią jeszcze nie próbowałam :)
gosia56 13.11.2013 10:00
super ciasto
IwonaDD 11.11.2013 13:45
pyszne ciasto
Alex_M 06.11.2013 13:58
fajny pomysł na nadzienie
Bernadeta1 03.11.2013 00:04
super ciasto do każdych owoców
migotka28 30.10.2013 19:46
uwielbiam pleśniaczka a zdynią nie jedłam może to ciacho przekona mnie troche do dyni
KasiaK90 30.10.2013 16:59
super ciasto
Gracer 30.10.2013 10:12
bardzo fajne ciacho
Marta1986 30.10.2013 10:03
pyszne ciasto
margaret 30.10.2013 09:33
z dynią jeszcze nie jadłam:)
dodi 30.10.2013 09:10
musi byz pyszne
babeczka007 30.10.2013 09:02
Fajny pomysł aby dodać dynię :)
Krzysztof15 30.10.2013 08:51
palce lizac
bietka 30.10.2013 08:46
pyszny placuszek :)
Magula 30.10.2013 08:46
to cos nowego dla mnie
Renataj 30.10.2013 08:33
Często piekę pleśniaka /u mnie mówi się na to skubaniec/ ale nigdy nie dodawałam dyni. Ciekawy pomysł.
Jusiaa 30.10.2013 07:40
śliczne ciastko, aż chce się schrupać.
Renata9 30.10.2013 07:09
pyszne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak