Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z soczewicą.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 600 g
woda 1,5 szklanki
olej
jajko 1 sztuka
soczewica 500 g
cebula 2 sztuki
sól
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
kminek Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z soczewicą.

Kroki postępowania

1
Soczewicę(zieloną)ugotować w osolonej wodzie aż do miękkości. Odcedzić soczewicę i przełożyć do miski.Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju do zrumienienia.Dodać podsmażoną cebulę do soczewicy.Dodać do soczewicy z cebulą szczyptę kminku i gałki muszkatołowej. Zawartość miski wymieszać.Doprawić farsz z soczewicy i cebuli do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Pierogi z soczewicą. foto
2
Z mąki,wody,jajka,1 łyżki oleju i szczypty soli zagnieść pierogowe ciasto.Ciasto rozwałkowywać,na powierzchni obsypanej mąką,i wykrajać z niego szklanką okrągłe placki.Na każdy placek nakładać farsz z soczewicy.Zlepiać pierogi,a w złączeniu robić drugim,dłuższym końcem łyżeczki falbankę.
Krok 2 - Pierogi z soczewicą. foto
3
Pierogi gotować we wrzącej,osolonej wodzie i wyjmować,wyławiać je łyżką cedzakową jak wypłyną,będą unosić się na powierzchni wody.
Pierogów wyszła solidna ilość,spora porcja na kilka podejść obiadowych plus z pewnością trochę ich zamrożę na późniejszy czas.
Pierogi są smaczne bez żadnych dodatków,same lub też można je jeść polane ulubionymi sosami(np. czosnkowy),czy z ketchupem. Wyszły przyjemnie pikantne,farsz jest wyrazisty.Nie mieliłam soczewicy,bo lubię czuć w farszu soczewicowe grudki,ale jak ktoś woli może farsz zmielić,czy zmiksować blenderem jeśli preferuje się,by nadzienie miało jednolitą,gładką konsystencję.Pierogi z soczewicą to świetna opcja na sycący,bezmięsny obiad.
Krok 3 - Pierogi z soczewicą. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 12.12.2015 17:49
robię takie często
Kejti 03.03.2014 09:50
Świetne są :-)
Anna169Hosz 21.11.2013 10:44
Chodzą za mną właśnie takie pierogi z soczewicą, patrząc na Twoej nabrałam takiej ochoty, że chyba w końcu je zrobię :)
fotoviderek 01.11.2013 08:21
Świetne nadzienie :)
ao_12 30.10.2013 21:06
bardzo lubię pierogi z soczewicą, są pyszne
Ania321 30.10.2013 15:29
pierogów z soczewicą jeszcze nie jadłam, a soczewicę bardzo lubię, więc chętnie wypróbuję :)
jasiek 30.10.2013 15:22
ładnie sklejone i ciekawy farsz
cukiereczek 30.10.2013 14:51
wspaniałe pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak