Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z kurczakiem, szpinakiem oraz suszonymi pomidorami
Tarta ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i kurczakiem - prosty posiłek, który może być również daniem na imprezę. Kruche ciasto jest wypełnione farszem ze szpinaki, kawałków kurczaka i suszonych pomidorów. Farsz zalany jest masą jajeczno-śmietanową, a całość zapieczona w 180 stopniach przez 30 minut.
Kroki postępowania
Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z zimnym masłem i jajkiem oraz odrobiną soli. Rozwałkować i umieścić w formie na tartę. Trzymać w lodówce ok. 20 min.
Farsz: szpinak odmrozić na patelni, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz skórką z cytryny. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.
Kurczak pokroić w kostkę obtoczyć w oleju i przyprawie do kurczaka. Smażyć chwilę na patelni.
Następnie ciasto umieścić w nagrzanym do 180 st. C. piekarniku i piec 7 min. Wyjąć i na ciasto dodać szpinak i kurczak.
Przygotować sos: mleko wymieszać ze śmietaną dodać jajka, straty na tarce ser żółty oraz doprawić solą i pieprzem. Wlać na ciasto. Pomidory suszone pokroić w paski (lub pozostawić w całości), i ułożyć na tarcie.
Piec. 25-30 min. w 180 st. C