Przepis i sposób przygotowania na: Królewski miodownik
Kroki postępowania
2 szklanki maki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 łyżki mleka
5 łyzek miodu prawdziwego płynnego
1/2 szklanki cukru
120 g margaryny
2 jajka wiejskie
szczypta przyprawy do piernika
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
2 szklanki mleka 3,2%
1/2 szklanki cukru
200 g margaryny
32 g cukru waniliowego
2 czubate łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropel olejku migdałowego
Dodatkowo:
polewa czekoladowa
powidła śliwkowe
Ciasto miodowe: Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z sodą dodać płynny miód jajka mleko szczyptę przyprawy do piernika oraz margarynę,wsypać cukier zagnieść ciasto.Podzielić na dwie częsci. jedną częścią ciasta wylepić blaszkę o wym 29/35 wyłożoną wcześniej pergaminem do pieczenia.Wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika i piec 15 minut.Tak samo upiec drugie ciasto
Przełożenie: Jeden płat ciasta miodowego przełożyć powidłami śliwkowymi nałożyc połowę kremu budyniowego przykryć biszkoptem nałożyć resztę kremu i przykryć plackiem miodowym.
Smacznego życzę:)))