Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe placuszki z ricotty

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ser ricotta 250 g
śmietana kwaśna 3 łyżki
mleko 3 łyżki
mąka pszenne 5 łyżek
cukier waniliowy 1 opak
cukier puder
sól
jajko 2 szt
cukier 4 łyżeczki
maliny świeże
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe placuszki z ricotty

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.

Ser ricotta wymieszać razem z cukrem waniliowym, szczyptą soli, żółtkiem oraz śmietaną i mlekiem.

Dodać stopniowo mąki.

Na koniec po łyżeczce dodawać białek i wymieszać na gładką masę.

Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Po usmażeniu wyłożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Placuszki układamy jeden na drugim, posypujemy cukrem pudrem.

Maliny podgrzewamy na średnim ogniu wraz z cukrem, aby chwile się pogotowały.

Gotowe placuszki polewamy malinami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 11.11.2013 13:47
super placuszki
EwelinkA_93 11.11.2013 12:20
apetycznie wyglądają :-)
dodi 11.11.2013 12:07
muszą być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak