Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pomarańczowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
pomarańcza 2 sztuki
śmietana 12% 3 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
masło do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Z połowy pomarańczy wyciskamy świerzy sok.
Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę.
Posypujemy solą, pieprzem i curry. Przekładamy do miseczki
Zalewamy sokiem z pomarańczy, przkrywamy i chowamy do lodówki na minimum 1 h.
Krok 1 - Kurczak w sosie pomarańczowym foto
2
Pozostałe pomarańcze obrać ze skórki.
Dodatkowo pozbawić je także blonki, gdyż może ona dawać gorzkawy posmak.
Krok 2 - Kurczak w sosie pomarańczowym foto
3
Kurczaka odsączyć, w tym czasie na patelni rozgrzać masło.
Kurczaka smażyć aż się zarumieni, wtedy dodać cząstki pomarańcza.
Dusić całość do miękkości.
Na samym końcu dodać śmietanę wraz z gałką muszkatałową i imbirem. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - Kurczak w sosie pomarańczowym foto
4
Całość dusić jeszcze przez około 10 min ale tak aby sos za bardzo nie zgęstniał. Podawać z ryżem białym bądź brązowym.
Krok 4 - Kurczak w sosie pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafcio 08.03.2014 23:43
ale cudaczek kurczaczek
Megg 11.11.2013 19:19
na pewno bardzo smaczny taki kurczaczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak