Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na zupę
ziemniaki 2-3 sztuki
por 1 sztuka
seler korzeniowy mały 1 sztuka
marchew 2 sztuki
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Przyprawa curry orientalna Prymat 1 łyżeczka
śmietana słodka 100 ml
NA PLACUSZKI DYNIOWE :
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
sól do smaku
olej do smażenia
dynia 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi

Kroki postępowania

1
Warzywa obrać, ziemniaki pokroić na mniejsze kawałki ,pora przeciąć na pół wzdłuż, selera przekroić, a marchew w całości.
Krok 1 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
2
Gotować warzywa z dodatkiem przyprawy Kucharek w około 1,5 litra wody do miękkości warzyw.
Krok 2 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
3
Marchew wyjąć z wywaru, a pozostałe warzywa zblenderować na gładką masę.
Krok 3 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
4
Do musu dodać ugotowaną marchewkę pokrojoną w plastry-ćwiartki oraz curry i zagotować zupę. Zdjąć z ognia, wlać słodką śmietanę, wymieszać i zupa gotowa.
Krok 4 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
5
Teraz zrobimy placuszki dyniowe do zupy:
Obrać dynię ze skórki, wyjąć miąższ i odważyć 30 dkg dyni. Pokroić na małe kawałki i zblenderować.
Krok 5 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
6
Blenderowanie surowej dyni jest trudniejsze niż gotowanej ale możliwe ):
Krok 6 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
7
Teraz do musu dyniowego dodajemy jajka i oba rodzaje mąki, solimy do smaku i miksujemy. Masa jest rzadka.
Krok 7 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
8
W rondelku rozgrzewamy olej i łyżką wlewamy niewielkie porcje ciasta (po 1/3 łyżki).
Krok 8 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
9
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor i łyżką cedzakową wyławiamy z tłuszczu, układamy na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
Krok 9 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto
10
Do miseczki wlewamy gorącą zupę kremową i posypujemy ciepłymi, chrupiącymi placuszkami dyniowymi.
Krok 10 - Krem selerowo - porowy z placuszkami dyniowymi foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 07.12.2013 10:47
ciekawe danie
Anna169Hosz 06.12.2013 10:03
Bardzo ciekawa zupa, muszę taką zrobić.
Magda24 22.11.2013 13:04
ciekawa zupa i szybki przepis
Alex_M 17.11.2013 12:26
fajny pomysł na dodatek do zupy kremu :)
Monika58 13.11.2013 19:02
zupa szybka, prosta, a ciekawa i smaczna
Łucja 12.11.2013 23:23
bardzo smaczne danie :)
Monika-twin 12.11.2013 16:16
super danie
patryska76 12.11.2013 16:02
Ciekawy pomysł na zupę ;-)
Joannasz3190 12.11.2013 15:58
Moje smaki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak