Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,,

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 sztuki
słonina 5 dag
natka pietruszki 3 łyżki
sól 1 szczypta do smaku
wrzątek 2,5 szklanki
grzyby suszone 1/2 krajanka
kasza jęczmienna 10 drobna

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,,

Kroki postępowania

1
Suszone grzyby zalać 1 szklanką wrzątku i zostawić by namokły.
Krok 1 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
2
Przelać do garnka , dolać resztę wody i ugotować do miękkości .
Krok 2 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
3
Wyłowić grzyby łyżką cedzakową i pokroić drobno .
Krok 3 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
4
Słoninę pokroić w kostkę i wytopić w garnku o grubym dnie na rumiane skwarki - dodać na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i usmażyć na złoto.
Krok 4 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
5
Wrzucić kaszę i chwilę smażyć tak by ziarenka kaszy pokryły się tłuszczem.
Krok 5 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
6
Zalać wywarem z gotowania kaszy . Wrzucić pokrojone grzyby. Zamieszać.
Osolić dodając 1/3 łyżeczki soli i doprowadzić do wrzenia.
Krok 6 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
7
Gotować na małym gazie pod przykryciem aż kasza wchłonie cały płyn ( od czasu do czasu przemieszać) czyli ok. 25 minut.
Garnek z kaszą zawinąć w koc i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.
Przed podaniem wymieszać z usiekana natką pietruszki lub posypać nią kaszę.
Można podać samą z dodatkiem zsiadłego mleka ( maślanki), lub jako dodatek do pieczonego mięsa , kotletów mielonych.
* Podałam z Jabłkowymi kotlecikami z kurczaka , które zostały mi od wczoraj i Ogórkami konserwowymi
** Z taką kaszą można zrobić pierogi - będą pyszne.
Krok 7 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto
8
Z reguły robię kaszę na smaku grzybowym w lżejszej wersji ( tzn. gotowaną na smaku grzybowym z dodatkiem podsmażonej na maśle cebulki ).
Chciałam jednak odtworzyć przepis na kaszę w najstarszej formie . Tak jak ją najprawdopodobniej gotowano w czasach historycznych.
Bo to przecież kasza a nie ziemniaki jest naszym historycznym daniem.
Taka kasza była całym posiłkiem , co najwyżej podawano do niej zsiadłe mleko .
Lekkim odstępstwem od oryginału jest pewnie natka pietruszki bo raczej ,,zieleniną " w tamtych czasach potraw nie posypywano.
Krok 8 - Kasza jęczmienna z ,, kurnej chaty ,, foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak