Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Panierowany mintaj w zalewie octowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mintaj 1 kg
cebula 5 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat
jajko 1 szt.
mąka 1 łyżka
ocet 250 ml
cukier 6 łyżek
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
pieprz
sól
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Panierowany mintaj w zalewie octowej

Kroki postępowania

1
Przygotować zalewę:
4 szklanki wody zagotować z szklanką octu i cukrem oraz łyżeczką soli,dodać kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych.
Cebulę obrać i pokroić w pióra, wrzucić do gotującej się zalewy na 5 minut.Pozostawić do wystudzenia.
Krok 1 - Panierowany mintaj w zalewie octowej foto
2
Fileta z mintaja pokroić na mniejsze kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron.
Jajko roztrzepać z łyżką mąki i dwoma łyżkami wody.
Fileta obtoczyć w jajku i bułce tartej,smażyć na rozgrzanym oleju na złocisty kolor z obu stron.Następnie przełożyć do glinianego garnka, do ostudzonej ryby wlać zimną już zalewę.
Krok 2 - Panierowany mintaj w zalewie octowej foto
3
Pozostawić rybę pod przykryciem w chłodnym miejscu,na kilka dni minimum 3.Idealne rybki na wigilijną kolacje.
Krok 3 - Panierowany mintaj w zalewie octowej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

tessinka 02.12.2013 20:48
uwielbiam taką rybkę
Konczi 13.11.2013 14:11
super przepis :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak