Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta kiszona na zimę

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 20 kg
marchew 20 szt
sól 50 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta kiszona na zimę

Kapustę białą szatkujemy,wkładamy partiami do beczki przekładając startą marchewką i przesypując solą. Obciążamy drewnianą deską i ciężkim kamieniem. Pozostawiamy na 10 dni co dwa-trzy dni zbierając wodę z wierzchu i wlewając nową zimną wodę. Po dziesięciu dniach kapustę przymieszujemy i wkładamy do słoików,uciskamy tak aby nie było pęcherzyków powietrza a na górze słoika pozostał jeszcze sok. Słoiki i zakrętki przecieramy suchą szmatką po czym mocno zakręcamy. Pasteryzujemy od 15 do 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 06.12.2013 11:32
lubię taką kapustkę :)
Wacław 16.11.2013 10:45
również kapuste kiszona robimy sami
Janina 13.11.2013 20:42
Zrobiłam również taką kapustę;)
SylwiaMagdaSabin 13.11.2013 19:01
moja mama dzisiaj taką robi właśnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak