Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczano-twarogowe

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 2 szkl.
jajko 1 duze
Bułka tarta klasyczna Prymat
Sól czosnkowa jodowana Prymat
Chili w młynku płatki
mąka owsiana
masło klarowane
olej
twaróg 400 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczano-twarogowe

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować wcześniej, ugnieść i ostudzić albo wykorzystać pozostałe z obiadu. Dodać pokruszony biały ser, wbić jajko i wymieszać mikserem.
Krok 1 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto
2
Doprawić masę sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu, solą czosnkową oraz grubo zmielonymi płatkami chili.
Krok 2 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto
3
Masę zagęścić domową bułką tartą (nie kupną panierką!) do takiej konsystencji, aby masa była plastyczna ale miękka.
Krok 3 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto
4
Uformować niewielkie placuszki, a następnie opanierować je w mące owsianej - można też połączyć wcześniej mąkę z otrębami.
Krok 4 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto
5
Na mieszance stopionego klarowanego masła i oleju usmażyć rumiane placuszki - są dość delikatne, więc nie należy ich często odwracać, aby się nie rozpadały.
Krok 5 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto
6
Podawać na ciepło z dodatkiem surówek, ulubionego sosu (my najbardziej lubimy z sosem grzybowym i pomidorowym) albo z kleksem kwaśnej gęstej śmietany czy jogurtu greckiego. Czasami podaję je z sosem zimnymi sosami - koperkowym, tzatziki lub czosnkowym na bazie jogurtu i odrobiny majonezu.
Krok 6 - Placuszki ziemniaczano-twarogowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 06.11.2013 20:49
super przepis. zrobię dla swojego męża
Czarnula87 06.11.2013 16:09
bardzo smaczne połączenie
everay 06.11.2013 14:16
wyglądają bosko)
Alex_M 06.11.2013 14:03
ooo :) u mnie to ruskie kotlety :D daję dużo cebuli zrumienionej do środka :) pycha! :)
Habibi 06.11.2013 14:01
Melania, ja bym na to nie wpadła... chociaż leniwe pierogi czy kopytka lubię właśnie na słodko i z cynamonem ;) Ale czemu nie ;)
Melania 06.11.2013 13:32
Na pewno smakują wyśmienicie, jeszcze tylko cukier puder na wierzch ;)
Łucja 06.11.2013 13:24
smaczne placuszki :)
Margaretkaw 06.11.2013 13:23
To jest coś, co tygryski lubią najbardziej :)
aniagdz 06.11.2013 13:15
ależ ciekaawy przepis:)
Habibi 06.11.2013 13:11
smakują troszkę, jak ruskie pierogi ;) kiedy byłam bardzo początkującą panią domu, strasznie bałam się lepienia pierogów - stąd powstawały takie wynalazki ;) tym razem bez smażonej cebulki, bo zwyczajnie jej w domu zabrakło, ale normalnie też dodaję, czasami koperek, kiedyś łączyłam farsz z ugotowanym ryżem i smażyłam takie grube kotleciki, jak mielone :)
sanielcia 06.11.2013 13:08
takich jeszcze nie jadłam, na pewno pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak