Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z szybkowara

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kilograma
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
mostek wieprzowy 700 gramów
kiełbasa podwawelska 1 pętko
śliwki suszone 7-8 sztuk
cukier brązowy 1 łyżka
Kolendra cała Prymat 0,5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Majeranek suszony Prymat 0,5 łyżeczki
Kminek cały Prymat 0,5 łyżeczki
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 1 liść
wywar wołowo- drobiowy 400 mililitrów
woda 2 szklanki
tłuszcz 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 150 gramów
Owoc jałowca cały Prymat kilka sztuk
grzyby suszone kilka sztuk
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
kapusta biała 1 kilogram

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z szybkowara

Kapustę kiszoną wypłukać i odcisnąć, kapustę białą poszatkować. Mięso z mostka odciąć i pokroić drobno razem z kiełbasą. Na patelni przyrumienić mięso i kiełbasę razem z cebulką.

Wszystkie składniki wraz z grzybami i posiekanymi śliwkami, oprócz wody i wywaru wymieszać w większym naczyniu. Na dnie szybkowaru włożyć tłuszcz i wlać połowę wywaru, włożyć część wymieszanej z przyprawami i mięsem kapusty, do środka włożyć mostek z kostkami i przykryć resztą kapusty. Polać wywarem, patelnię po mięsie przepłukać wodą i dodać również do garnka szybkowaru.

Szybkowar szczelnie zamknąć i nastawić na ogień. Od czasu, kiedy zacznie się gotować odmierzyć 40 minut i dusić na średnim ogniu. Zdjąć z ognia, odczekać kilka minut i wtedy dopiero otworzyć.

Wyjąć kostki, oddzielić mięso i dodać do bigosu. Bigos przemieszać i dodać koncentrat. Można dodać również zasmażkę, ale ja nie dodaję ze względów zdrowotnych. Na chwilę wstawić jeszcze na ogień i ciągle mieszając odparować nadmiar płynu gdyby został.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

N. 26.03.2023 01:36
Ogólnie to opis przepisu - sposób wykonania pisał chyba jakiś dzieciak. Najpierw info, ze wszystko prócz wywaru i wody wymieszać, nagle na samym końcu informacja, ze jednak koncentrat na końcu, zdecydujcie się. Mieszam wszystko, razem z koncentratem i wychodzi pyszny. Po co wydziwiać. U mnie z pekińską zamiast białej.
Doradca Smaku 27.03.2023 09:45
Kwestia gustu. Użytkowniczka LUNA19, która patrząc na zdjęcie z awatara, nie wygląda na "dzieciaka" woli dodać koncentrat na końcu. Fajnie, że wyszło i danie się udało! :)
Natalia 02.01.2023 19:09
Wlasnie skonczylam robic i serdecznie polecam. Wyszedl pyszny :) u mnie jako tluszcz byl smalec wieprzowy, zamiast suszonych grzybków dalam pieczarki ze wzgledu na 1,5 roczna corke :)
Doradca Smaku 03.01.2023 09:27
super! bardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrowienia dla Pani i całej rodzinki :)
andre1975 28.08.2020 13:33
Jakiej pojemności szybkowar do tej ilości z przepisu?
N. 26.03.2023 01:37
5 litrow
andrej 29.01.2014 10:04
Ciekawy sposób.
evita0007 06.11.2013 20:02
Nie wiem jak smakuje ale wygląda mniami ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak