Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rafaello na krakersach bez pieczenia.

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

krakersy ok.300 g
mąka pszenna 6 łyżek
mąka ziemniaczana 6 łyżek
mleko 1 litr
margaryna 1,5(375) kostki(g)
cukier 1 szklanka
cukier 2 łyżki
wiórki kokosowe 250 g
cukier waniliowy 2(32) opakowania(g)
masło 2 łyżki
aromat rumowy

Przepis i sposób przygotowania na: Rafaello na krakersach bez pieczenia.

Kroki postępowania

1
Blaszkę o wymiarach 24x28 wyścieliłam papierem do pieczenia i na jej spodzie ułożyłam pierwszą warstwę krakersów.Z 1 litra mleka odlałam 200ml i rozmieszałam w nim obie mąki,1 szklankę cukru i 1 opakowanie cukru waniliowego(16g).Resztę mleka wstawiłam do gotowania.Jak mleko w garnku zaczęło wrzeć przelałam do niego odlaną część mleka wymieszaną z mąkami i cukrami.W ten sposób przygotowałam jakby budyń.Po przestudzeniu zawartość garnka zmiksowałam z miękką margaryną oraz 150g wiórków kokosowych i kilkoma kroplami aromatu rumowego.
Krok 1 - Rafaello na krakersach bez pieczenia. foto
2
Część uwierconej kokosowej masy(około 1/3 całości)przełożyłam na pierwszą warstwę krakersów wyłożoną na spód blaszki.Wyłożoną masę przykryłam krakersami.I na krakersy znowu wyłożyłam masę i przykryłam ją koleją warstwą krakersów.Postępowałam tak do zużycia całej ilości kokosowej masy.Mi wyszło 3 warstwy krakersów i 3 warstwy masy,przy czym na górze powinna być masa już nie przykrywana krakersami.
Krok 2 - Rafaello na krakersach bez pieczenia. foto
3
Na patelni rozpuściłam masło.Przesypałam na patelnię 100g wiórków kokosowych,2 łyżki cukru i jedno opakowanie cukru waniliowego (16g)i podprażyłam wiórki z dodatkami na bardzo małym ogniu od czasu do czasu je mieszając aż się przyjemnie zarumieniły, zbrązowiały.Posypałam wierzch ciasta,na którym jest kokosowa masa, podprażonymi wiórkami.Ciasto przełożyłam do lodówki na kilka godzin(a najlepiej na całą noc),aby masa zesztywniała,a krakersy zrobiły się bardziej miękkie.Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto bardzo wygodnie się kroi,ładnie się porcjuje,co sprawia,że pokrojone ładnie się prezentuje.I do tego jest przepyszne,nie za słodkie,słodkość przełamują słone krakersy,co tworzy ciekawy i przyjemny efekt w smaku.Wiórki przyjemnie chrupią,a warstwa podprażonych wiórków na górze smakuje obłędnie.Mało pracy,a jaki efekt,dłużej się czeka na jedzenie ciasta,niż spędza na jego przygotowaniu.Powstał taki jakby torcik bez pieczenia z budyniową masą o rumowej nutce z dużą ilością kokosowych wiórek.
Krok 3 - Rafaello na krakersach bez pieczenia. foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 05.03.2014 08:51
Pysznie wygląda;) ja robię odrobinę inaczej:)
Anna169Hosz 18.12.2013 11:30
Takiej wersji nie znałam, ale podoba mi się pomysł z krakersami.
Patriszja
Patriszja 20.11.2013 09:54
smaczne too :)
fotoviderek 20.11.2013 07:28
Lubię to ciacho :)
Renataj 19.11.2013 21:51
Fajny i apetyczny pomysł
Ela_K 19.11.2013 17:53
super pomysł na super ciacho:)
gosia561 19.11.2013 17:51
pyszne ciacho
Janina 19.11.2013 17:35
Fajny pomysł, bez pieczenia pyszne ciacho;)
norweska20 19.11.2013 17:07
wygląda smakowicie
patryska76 19.11.2013 16:18
Pychota ;-)
Barbara777 19.11.2013 16:13
swietne ciasto, bardzo lubię;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak