Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 20 dag
bułka czerstwa 1/2 sztuki
bułka tarta pikantna 1 łyżka
jajko 1 sztuka
sól 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1 do smaku
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze

Kroki postępowania

1
Namoczyć suchą bułkę w ciepłej wodzie . Odcisnąć.
Krok 1 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
2
Mięso umyć, osuszyć.
Krok 2 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
3
Zmielić w malakserze razem z bułką. Dodać jajko i bułkę tartą. Wymieszać. Doprawić solą ,pieprzem i maggi.*
Krok 3 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
4
Na folii spożywczej umieścić prostokąt z masy mięsnej
Krok 4 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
5
Jajka na twardo podzielić po obraniu na białka i żółtka - pokroić je w kosteczkę .
Na środku ułożyć pasek z białek i pasek z żółtek. Zawinąć brzegi tak by powstał rulon .
Krok 5 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
6
Zakręcić folię i zawiązać końcówki.
Krok 6 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
7
Ułożyć w garnku do gotowania na parze i gotować 30 minut od chwili kiedy woda się zagotuje.
Krok 7 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
8
Wyjąć , rozwinąć . Kroić w plastry .Podawać z sosami lub polany roztopionym masłem.
*Masa mięsna jest mało zwarta może sie wydawać że za rzadka ale tak ma być - po ugotowaniu będzie ścisła
** Podałam z makaronem ugotowanym na barszczu czerwonym okraszonym po odcedzeniu masłem (,,Wstążki bordo" )
*** z tej ilości wychodzą 4 porcje
Krok 8 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto
9
Zauważyłam , że z wiekiem zaczynam sobie ułatwiać pracę . Zamiast robić roladki - robię jedną roladę, zamiast kotlecików-klops. Na pulpety też ta mania padła . Po co robić małe pulpeciki jak można zrobić jeden ,,pulpet" i pokroić go w plastry ? Pomijając, to że mam o wiele mniej roboty, to smakuje równie dobrze i wygląda fantastycznie .
Krok 9 - Drobiowy ,,pulpet" gotowany na parze foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malaczarna23 22.11.2013 20:29
super przepis!muszę zrobić :)
patryska76 22.11.2013 18:58
Pięknie wygląda ;-)
dwa pokoje z kuchnią 22.11.2013 18:51
świetny pomysł! prosto i smacznie
EwelinkA_93 22.11.2013 18:27
apetycznie wygląda :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak