Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine)

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 2 szt
kabanos 100 g
pieczarki 200 g
żółty ser 200 g
jogurt naturalny 200 g
sos winegret 2 szt
jaja 2 szt
masło do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine)

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy składniki:
Pieczarki po umyciu i osuszeniu kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła z dodatkiem soli. Studzimy.
Do miski przekładamy jogurt naturalny, wybijamy jajka, wysypujemy gotowe sosy winegret w proszku i dodajemy ostudzone pieczarki wraz z tłuszczem pozostałym ze smażenia ich.
Krok 1 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
2
Kabanosy kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na patelni żeby zrobiły się chrupiące. Studzimy. Odstawiamy na bok.
Krok 2 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
3
Ser żółty ścieramy na tarce i dodajemy do masy z pieczarkami.
Krok 3 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
4
Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
5
Oba ciasta sklejamy ze sobą. W formie do pieczenia układamy sklejone ciasta francuskie i wkładamy do piekarnika na ok 10 min w temp ok 180 stopni. Przed włożeniem ciasta należy je lekko podziurawić. Po wyjęciu wylewamy mieszankę jaj, jogurtu, pieczarek i sera. Na wierzch posypujemy kabanosami.
Krok 5 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto
6
Pieczemy ok 20 min w temp ok 180 stopni.
Krok 6 - Placek lotaryński z kabanosem (fr. quiche lorraine) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 11.06.2014 17:51
pomysł rewelacyjny, ja bym chętnie spróbowała
ada.la 06.02.2014 07:15
ciekawy ten placek
Łukasz15 29.12.2013 08:27
Ciekawy przepis
Jagódka77 20.12.2013 13:57
fajny przepis
barbara11561 28.11.2013 09:43
wygląda pysznie:)
Katarzyna/kate1980 25.11.2013 20:12
świetnie wygląda tak apetycznie
Krystyna32 25.11.2013 15:50
fajne danie
Alex_M 24.11.2013 10:13
mnie by smakowało :)
Katarzyna59 24.11.2013 09:37
bardzo pyszny
Konczi 23.11.2013 14:41
bardzo interesujące zestawieni smaków :)
Noruas 23.11.2013 13:29
super, bardzo apetyczne!
Jolie 23.11.2013 13:06
typowe francuskie danie, które zawsze obiecałam sobie, że wypróbuję :) może niedługo się odważę :)
Joannasz3190 23.11.2013 13:00
Pyszności :)
bogusia19 23.11.2013 12:35
bardzo apetyczne
patryska76 23.11.2013 11:40
Ciekawe połączenie ;-)
dodi 23.11.2013 11:35
super pomysł.
ben-ka 23.11.2013 11:10
Wygląda bardzo apetycznie,skusiłabym się na porcyjkę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak