Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort potrójnie czekoladowy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gorzka czekolada 150 g
jajko 5 szt
margaryna 100 g
kakao 1 łyżka
cukier 170 g

Przepis i sposób przygotowania na: Tort potrójnie czekoladowy

Czekoladę z margaryną stopić i przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać białka ubite z cukrem. Przelać na natłuszczoną tortownicę o śr. 24cm. Piec ok. 25-30 min w temp. 175st. Ostudzić w formie.

Masa I:
100g mlecznej czekolady,
3 jajka,
100 g margaryny,
110g cukru,
2 łyżeczki kakao,
2 łyżeczki żelatyny.

Margarynę stopić z połamaną czekoladą, przestudzić. Żółtka utrzeć z kakao, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 80ml wody, zimną dodać do masy. Wylać na gotowy spód i wstawić na 5 godz. do lodówki.

Masa II:
70g białej czekolady,
1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego,
3 jajka,
3 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki żelatyny.

Czekoladę stopić, lekko ostudzić. Żółtka utrzeć z olejkiem, dodać do czekolady. Dodać ubite z cukrem białka. Żelatynę rozpuścić w 70 ml wody, dodać do masy, wylać na ciasto. Schładzać całą noc. Udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika37 23.11.2013 23:36
fajny torcik
Beata999 23.11.2013 23:29
Smaczny bardzo.
Gabi44 23.11.2013 23:03
Uwielbiam takie torciki.
Łucja 23.11.2013 22:47
wspaniały torcik!
bietka 23.11.2013 21:00
musi być pyszny :)
V_kuchareczka 23.11.2013 20:59
wspaniale wygląda
Małgorzata9 23.11.2013 20:48
bardzo dobry
Izabela77 23.11.2013 20:25
coś dla mnie, duża ilość czekolady;)
Adamorek 23.11.2013 18:06
i potrójnie dobry
agnieszka214 23.11.2013 17:21
slicznie wyglada
norweska20 23.11.2013 16:51
ładnie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak