Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy krupnik

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonka 1 nie za duża
ziemniaki 4 - 5
marchew 2 małe
pietrzuszka 1
por (biała część) 1
kasza jęczmienna 0,5 szlanki
ziele angielskie 2 ziarenka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy krupnik

Kaszę jęczmienną zalać zimną wodą.

Do garnka nalać wody i włożyć do niego golonkę.
Gotować na małym ogniu. Dodać odrobinę soli i ziele angielskie.
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Marchew i pietruszkę oskrobać i umyć.
Gdy mięso będzie miękkie dodać ziemniaki oraz warzywa i umytego pora.
Z kaszy odlać wodę.
Gdy całość się zagotuje dodać namoczoną kaszę.
Gotować jeszcze przez moment.
Gdy ktoś chce uzyskać pikantniejszy smak zupy można dodać pieprz.

Golonkę można wyjąć, obrać z niej mięso i włożyć je do zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 16.01.2014 20:41
dla mnie smaczne jedzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak