Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem

3.0
(16)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 40 dag
cebula biała 1 sztuka
masło 2 łyżki
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat do smaku
pieprz czarny do smaku
jajko 1 sztuka
czubryca zielona do posypania
pieczarki 30 dag
jajko ugotowane na twardo 6 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem

Kroki postępowania

1
Jajka ugotować w osolonej wodzie na twardo obrać ze skorupek.Pieczarki umyć posiekać w drobniutką kosteczkę to samo zrobić z obrana cebulą. Na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę i zeszklić nastepnie dołożyć pieczarki i dusić 10 minut doprawiając farsz solą i pieprzem do smaku. Ciasto francuskie rozwinąć z rulonu wyciąć 6 większych kół i 6 mniejszych.Na każdym mniejszym kole ułożyć jajko obłożyć każde farszem pieczarkowym i zlepić brzegi ciasta do siebie.
Krok 1 - Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem foto
2
Ułożyć paszteciki na blasze wyłożonej pergaminem posmarować rozkłóconym jajkiem posypać czubrycą zieloną . Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 200*c i piec około 20 minut.
Krok 2 - Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem foto
3
Podawać z sosem czosnkowym jako przekąska.
Smacznego życzę.
Krok 3 - Jajeczko ukryte pod francuskim płaszczem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 17.02.2014 10:34
bardzo pomysłowe i na pewno smaczne
Klausia 01.12.2013 08:46
ciekawy pomysł na jajo :D
Poison1988 14.11.2013 17:56
wygląda super! :)
Mniam 14.11.2013 16:39
Fajny pomysł na przekąskę.
Monia 14.11.2013 13:17
Ale fajny pomysł :)
berys18 14.11.2013 10:45
bardzo efektownie wygląda
PIOTR11 14.11.2013 10:25
smacznie wygląda
Megg 14.11.2013 10:19
bardzo fajny przepis
Piotr-21 14.11.2013 10:06
ale super :)
Barbara/zuza22_85 14.11.2013 09:57
fajny pomysł
Paolcia 14.11.2013 09:24
smacznie wygląda :)
dodi 14.11.2013 09:16
świetny pomysł
IwonaDD 14.11.2013 09:00
super wygląda!
margaret 14.11.2013 08:44
ciekawy ten przepis, jeszcze takiego jaja nie jadłam:)
iwi 14.11.2013 08:41
Ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak