Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto kruche z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
żółtko jajek 4 szt.
margaryna 1 szt.
smalec 2 łyżki
kwaśna śmietana 3-4 łyżki
proszek do pieczenia 2 1/2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
orzechy włoskie 1 szklanka
tłuszcz do formy
dżem 1/2 słoiczka
dżem z czarnej porzeczki 1/2 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruche z orzechami

Kroki postępowania

1
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, podzielić na dwie części i włożyć na chwilę do lodówki. Przygotować dużą tortownicę, wysmarować tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi i włożyć połowę ciasta. Następnie kłaść łyżką dwa rodzaje dżemu na przemian
( najlepiej własnej roboty) i posypać pokruszonymi orzechami.
Krok 1 - Ciasto kruche z orzechami foto
2
Rozwałkowaną drugą część ciasta położyć w tortownicy nakłuć widelcem.
Krok 2 - Ciasto kruche z orzechami foto
3
Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut.
Krok 3 - Ciasto kruche z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 16.11.2013 22:50
Ale pyszności!!!!
everay 16.11.2013 21:43
pyszności:)))
Megg 16.11.2013 18:10
super ciacho do kawusi
Mysiunia 16.11.2013 17:52
proste i smaczne ciacho :)
Lis 16.11.2013 17:50
Bardzo smacznie się to ciasto zapowiada:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak