Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z suszonych grzybów - wigilijne

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
żółtko jajek 2 sztuki
masło 5 dag
woda 1/2 szklanki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z suszonych grzybów - wigilijne

WYKONANIE:

Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i zrobić dołek masło rozpuścić i wlać do mąki
wodę zagotować i zaparzyć nią mąkę wyrobić dodać żółtka i wyrobić
dodać wody wedle uznania i wyrobić.

Ciasto gotowe.

Farsz:

Suszone Grzyby
2 jaja
olej do smażenia
cebula podsmażona
sól, pieprz
Suszone grzyby namoczyć na noc. Ugotować, przemielić przez maszynkę, dodać podsmażoną cebulkę, rozkłucone jaja, podsmażyć, doprawić.

Rozwałkować ciasto wykrawać szklanką koła i nakładać farsz, zlepiać i wkładać do osolonej wody z 1 łyżką oleju. Jak wypłyną są gotowe.

Z wywaru robię sos grzybowy, zaciągam zawiesiną z mąki i zabielam śmietana.

Polewam symbolicznie sosem lub można podsmażyć.

SMACZNEGO:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.02.2014 08:05
pyszne świąteczne pierogi
Emiliozo 10.12.2013 22:33
przepis na czasie
Indianerka100 27.11.2013 22:58
pyszotka - uwielbiam
Milena100 27.11.2013 22:55
super pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak