Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

5.0
(127)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filet z dowolnej ryby 1 kg
bułka czerstwa 1-2 szt
cebula 2-3 szt
jajko 2 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 2-3 łyżki
zalewa octowa:
ocet 10 % 500 ml
woda 2 l
sól 1 łyżka
cebula 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt
ziele angielskie 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ

Kroki postępowania

1
Filet z dowolnej ryby dobrze odsączyć(jeśli jest mrożony).Pokroić na mniejsze kawałki.Cebulę obrać i również pokroić na kilka części.Rybę z cebulą zmielić w maszynce lub a malakserze-dodać jajko, namoczoną bułką i przyprawy.Masę odstawić na jakieś 30 minut aby przeszło wszystko przyprawami.
Krok 1 - PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ foto
2
W tym czasie przygotować sobie zalewę octową.Cukier wsypać do garnka i podgrzać aby się rozpuścił(robimy karmel).Bardzo powoli wlewamy wodę i dodajemy wszystkie przyprawy oraz 1 łyżkę soli.Jak się zalewa zagotuje dodajemy ocet i wszystko razem jeszcze raz zagotowujemy.cebule obieramy i kroimy na półplasterki.Wrzucamy do zagotowanej zalewy aby zmiękła.Zalewę odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 2 - PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ foto
3
Z masy rybnej formujemy kulki wielkości orzecha i obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na lekko brązowy kolor.Usmażone przekładamy do miski wyłożonej papierową serwetką,aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Krok 3 - PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ foto
4
Przekładamy przestudzone pulpeciki do słoików do 2/3 wysokości słoika i uzupełniamy do pełna zalewą octową.Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce...
Krok 4 - PULPETY RYBNE W ZALEWIE OCTOWEJ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 24.02.2015 14:03
z chęcią bym spróbowała
alaaa 25.12.2013 10:41
Też je robię są rewelacyjne.
Katarzyna/kate1980 13.12.2013 19:43
muszą być smaczne
anemon 08.12.2013 17:13
Dla mnie to nowość, chętnie wypróbuję, bo brzmi pysznie.
teresa18 29.11.2013 20:30
wyśmienite
olkaaa 29.11.2013 09:33
jeszcze takich nie jadłam
Krystyna32 29.11.2013 08:45
apetyczne !!!
kate.500 29.11.2013 08:06
a to praktyczne
kasienka23 28.11.2013 19:36
też takie kiedyś robiłam, są smaczne :)
Wafelek2601 28.11.2013 15:13
Uwielbiam takie pulpety
dodi 28.11.2013 11:50
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak