Przepis i sposób przygotowania na: Sos barbecue ze śliwek węgierek - bbq
Ze śliwek wyciągnąć pestki, połówki śliwek dodać do pomidorów i dalej razem dusić na małym ogniu.
Imbir, czosnek i cebulę posiekać w małą kostkę. Podsmażyć troszkę na odrobinie oliwy z oliwek, wyłączyć gaz i wymieszać z musztarda dijon.
Pomidory ze śliwkami przyprawić solą, pieprzem, papryką. Jak już będą miękkie zmiksować razem na gładką masę. Następnie dodać lekko podsmażoną cebulkę, czosnek i imbir. Chwilkę razem gotować, dodać sos worcestershire, koncentrat dymu wędzarniczego, zmiksować.
Gotować do momentu aż sos będzie bardzo gęsty, wyłączyć gaz i od razu dolać rum. Wymieszać i szybko przelać do słoiczków. Odwrócić do góry dnem aby się zassały, jak się nie zassają trzeba będzie je pasteryzować.