Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z białym serem
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników do ciasta.
Wymieszać mleko, miód* i jajka. Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie się kleić ale starać się nie dosypywać zbyt dużo mąki, ciasto musi pozostać luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).
W międzyczasie przygotować nadzienie: twaróg, miękkie masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i skórkę z cytryny ( jeśli lubicie ) umieścić w naczyniu i utrzeć/zmiksować na jednolitą masę.
Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki ( kule, jak na zwykłe bułeczki ) o wadze około 50 - 60 g każda. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem ( lub nóżki kieliszka ) zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie ( prawie do samej blachy ). Nałożyć do niego nadzienie serowe, posmarować dla połysku dodatkowym rozkłóconym jajkiem.
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C - 190°C.
* Ilość miodu dostosować do własnych upodobań, od 20 do 100 gramów ( ja daję około 80 g ).
Smacznego :)