Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z białym serem

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
drożdże świeże 40 g
miód 20-100 g
jajko 2 szt.
mleko 250 ml
sól 0,5 łyżeczki
miękkie masło 75 g
twaróg 400 g
cukier puder 0,5 szklanki
żółtko jajek 1
cukier waniliowy 1 łyżka
miękkie masło 4 łyżki
skórka otarta z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z białym serem

Zrobić rozczyn z drożdży: pokruszone w miseczce drożdże zasypać łyżeczką cukru, a gdy zrobią się płynne dosypać łyżkę mąki i wymieszać tak, aby nie było grudek. Następnie wlać trochę ciepłego mleka i wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany ). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników do ciasta.

Wymieszać mleko, miód* i jajka. Do miski z mąką dodać wyrośnięty rozczyn oraz resztę składników. Wyrobić gładkie ciasto. Ciasto będzie się kleić ale starać się nie dosypywać zbyt dużo mąki, ciasto musi pozostać luźne. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( podwojenia objętości ).

W międzyczasie przygotować nadzienie: twaróg, miękkie masło, żółtko, cukier puder, cukier waniliowy i skórkę z cytryny ( jeśli lubicie ) umieścić w naczyniu i utrzeć/zmiksować na jednolitą masę.

Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki ( kule, jak na zwykłe bułeczki ) o wadze około 50 - 60 g każda. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do napuszenia. Po tym czasie, używając szklanki z niedużym dnem ( lub nóżki kieliszka ) zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie ( prawie do samej blachy ). Nałożyć do niego nadzienie serowe, posmarować dla połysku dodatkowym rozkłóconym jajkiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180­°C - 190°C.

* Ilość miodu dostosować do własnych upodobań, od 20 do 100 gramów ( ja daję około 80 g ).

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 18.01.2014 14:02
super wyglądają jak sklepowe
IlonaAlbertos 30.12.2013 21:30
Smak dzieciństwa. Pamiętam, że często brałam takie do szkoły.
Renata22 15.12.2013 18:38
niezwykle apetycznie wyglądają, a z domowego wypieku - najlepsze!
alaaa 14.12.2013 22:32
super ci wyszły
Margo1 06.12.2013 11:00
moje ulubione bułeczki
Justynka958 29.11.2013 12:51
Bardzo chętnie spróbuje :)
KasiaK90 28.11.2013 18:28
pyszne drożdżóweczki
reniatka 28.11.2013 15:15
prześwietne bułeczki
Marta11 28.11.2013 15:02
bardzo smacznie wygladaja
lara 28.11.2013 14:32
eleganckie wyszły
nogawkuchni 28.11.2013 13:56
Przydatny przepis,drożdżówki wyglądają bardzo pysznie i zachęcająco, pozazdrościć takiego smakowitego wypieku,oj zjadłoby się taką domową drożdżówkę.
gosia1988 28.11.2013 13:47
smakowicie wyglądają
Marta1986 28.11.2013 13:29
ciekawy przepis
bietka 28.11.2013 12:42
wyglądają bardzo smakowicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak