Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lody śmietankowe z bakaliami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żółtka jaj 5 szt
cukier puder 125 g
cukier waniliowy 1 opak
orzechy włoskie 65 g
rodzynki 50 g
mleko 300 ml
kremówka 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Lody śmietankowe z bakaliami

Orzechy włoskie obrać ze skórki, posiekać. Do garnka wlać mleko, podgrzać, nie gotować. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier puder i cukier waniliowy, utrzeć do białości. Następnie dodać do masy żółtkowej 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać. Masę żółtkową połączyć z resztą mleka, wymieszać, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Gęstą i ostudzoną masę, połączyć ze śmietaną kremówką, orzechami i rodzynkami , dokładnie wymieszać. Masę śmietankową przełożyć do pojemnika, włożyć pojemnik do zamrażalki, zamrażać ok.6 godz, Co pół godziny, wyjmij pojemnik z zamrażalki, dokładnie przemieszaj. Wstaw naczynie z powrotem do zamrażalnika. Czynność mieszania powtórz kilka razy, zamróź. Gotowe lody nakładaj do pucharków za pomocą łyżki do lodów, udekoruj listkami mięty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 04.12.2013 19:53
wygląda apetycznie
Kuchenka 03.12.2013 08:13
przepis przyda się... na lato :)
eMMe 01.12.2013 22:26
Mmm pyszny deserek:))
Sylwia26 01.12.2013 18:56
ale smakołyki:)
patryska76 01.12.2013 18:49
Coś pysznego ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak