Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe faszerowane kaszą z sosem pieczarkowo-jabłkowym
Mięso: Mięso umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Natrzeć porządnie mieszanką przypraw. Następnie obficie nałożyć farsz i zawinąć w roladkę i spiąć wykałaczkami. Odłożyć około 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 st. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron. Następnie przełożyć do naczynia do zapiekania i piec około 10-12 minut. Przed podaniem wyjąć wykałaczki.
Sos: W rondelku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę pokrojoną w małą kostkę. Obrane i pozbawione nasion jabłko pokroić w mała kostkę. Dodać do cebuli i smażyć aż jabłko puści soki. Obrane pieczarki pokroić w pół plasterki i dodać do rondelka. Dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem. W 1/2 szklanki wody rozpuścić mąkę i wlać do rondla i zagotować. Zmiksować końcówką do zupy. Sos podać do roladek. Smacznego!