Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 500 gram
drożdże 50 gram
cukier 150 gram
jajko 1 szt
cukier waniliowy 15 gram
olej rzepakowy 1 łyżka
szczypta cynamonu
kruszonka
mąka tortowa 50 gram
margaryna 50 gram
cukier 50 gram
żurawina
mleko sojowe 200 waniliowe
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z żurawiną

Kroki postępowania

1
Ciasto na bułeczki:
1.Do miski wsypać mąkę.
2 . Zrobić zagłębienie i wlać mleko z rozpuszczonym drożdżami, wymieszać lekko z maka aby było takie lekko geste i zostawić pod ściereczką na 30 minut.
3. Resztę składników dodać ( jajko cukier i margarynę rozpuszczoną ) i zagnieść ciasto ,zostawić na 30 minut pod ściereczką.
Krok 1 - Bułeczki drożdżowe z żurawiną foto
2
Ciasto podzielić na 12 bułeczek.

Po łyżce żurawiny włożyć do środka i zawinąć bułeczkę.
Krok 2 - Bułeczki drożdżowe z żurawiną foto
3
Do formy wyłożonej folia aluminiowa wkładamy bułeczki smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.


Margarynę ,cukier i mąkę zanieść i na czas wyrobienia ciasta włożyć do lodówki.
Krok 3 - Bułeczki drożdżowe z żurawiną foto
4
Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
Krok 4 - Bułeczki drożdżowe z żurawiną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak