Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faszerowane udka żurawiną i brokułem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka 3 szt
pieczarki 200 gram
brokuł 8 szt
przyprawy
suszone pomidorki z czosnkiem 3 łyżki
sól prowansalska 1 szczypta
Pieprz biały mielony Prymat 1 szczypta
DODATKOWO:
masło 100 gram
parę plasterków mandarynki
żurawina
Mieszanka: 350 gram
groszek 350 gram
marchew 350 gram
jogurt naturalny 150 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Faszerowane udka żurawiną i brokułem

Kroki postępowania

1
Smażymy pokrojone pieczarki w plasterki albo jeszcze drobniej pokrojone .
Krok 1 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
2
Brokuł kroimy w kostkę czy jak tam chcecie i tak podczas duszenia . pieczenia nam zmięknie i się zmniejszy .
Krok 2 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
3
Więc dusimy pieczarki i brokuł doprawiając przyprawami( suszone pomidory z czosnkiem i bazylią , pieprzem i solą prowansalską) dodajemy żurawinę na oko dwie garście chwile razem jeszcze dusimy i wyłączamy.
Krok 3 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
4
Przecedzamy przez durszlak .
Krok 4 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
5
Udka myjemy i wycinamy kość , zostawiamy z 1 cm na samym końcu kości a by nam farsz nie wyszedł drugą stroną.
Krok 5 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
6
Faszerujemy udka z kurczaka.
Krok 6 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
7
Spinamy wykałaczkami .
Krok 7 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
8
Wkładamy do naczynia wysmarowanego olejem , posypujemy przyprawą do kurczaka i zapiekamy w 200 stopniach koło 60 minut .
Krok 8 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
9
Odcedzamy groszek z marchewką , wrzucamy na patelnie dodajemy masło i mieszamy aż nam troszkę nabierze kolorku , dodajemy trochę przypraw do smaku , wrzucamy parę plasterków mandarynki , chwila mieszania i wlewamy jogurt .
Krok 9 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto
10
Postanowiłam połączyć smaki i udało się . Udka z kurczaka idealnie łączą się z różnymi smakami . Brokuł, pieczarki i żurawina główne składniki farszu.

Marchewkę z groszkiem wykładamy na talerz i na to kładziemy upieczone udko z kurczaka podajemy . Smacznego
Krok 10 - Faszerowane udka żurawiną i brokułem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pawlito 28.02.2014 09:34
poczęstuj troszkę
Olga_SK 27.11.2013 14:22
Świetny pomysł na nadzienie :)
Anna133 27.11.2013 12:01
na bogato ,. takie lubię
SmakolykiJoanny 27.11.2013 11:53
Prosto się je robi :)
aniagdz 27.11.2013 11:27
no przepis wygląda bardzo kusząco:)
Pietruszka 27.11.2013 11:01
fajnie wyglądają
6zer
6zer 27.11.2013 10:17
fajnie nadziane, szkusze sie na ten przepis
usmiech 27.11.2013 09:18
ciekawy przepis
Janina 27.11.2013 09:03
Fajny pomysł;)
Gracer 27.11.2013 08:57
bardzo fajne połączenie smaków
Konczi 27.11.2013 08:42
super wyglądają
w mojej kuchni 27.11.2013 08:03
ale smakołyki podano..

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak