Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami

5.0
(53)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pomysłów na przygotowanie śledzi może być niezliczenie wiele. Ale te z tego przepisu, z dodatkiem żurawiny i suszonych pomidorów to prawdziwa kulinarna petarda. Polecam na kolację lub przekąskę (np. wigilijną lub imprezową).

Składniki:

filety śledziowe 500 gramów
ocet winny 1/2 szklanki
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
suszone pomidory 4 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
cukier 2 łyżki
olej 1 szklanka
żurawina
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
cebula 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie z żurawiną i suszonymi pomidorami

Śledzie namoczyć (jeśli są bardzo słone). Odcedzone śledzie pokroić na kawałki.

Cebulę pokroić w piórka. Do rondelka wlać ocet, olej, dodać koncentrat pomidorowy rozrobiony w 1/3 szklanki
wody, cukier i przyprawy. Zagotować.

Do gorącej marynaty wrzucić cebulę, żurawinę, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zdjąć z palnika, wystudzić. Śledzie zalać marynatą i wstawić do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ZEWA 10.01.2014 08:27
uwielbiam śledzie w każdej postaci
Mniam 11.12.2013 09:27
Bardzo podoba mi się ten pomysł na śledzia.
teresa18 10.12.2013 21:13
apetyczne śledziki
jasiek 10.12.2013 21:00
świetna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak