Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodownik

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szkl
mleko 4 łyżki
miód prawdziwy 5 łyżek
cukier 1/2 szkl
margaryna 120 g
jajko 2 szt
mąka 1 szkl
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa budyniowa:
mleko 2 szkl
cukier 1/2 szkl
margaryna 200 g
mąka 4 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
powidła śliwkowe
polewa czekoladowa
Biszkopt 4 szt
jajko 4 szt
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1/4 łyzeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Miodownik

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z soda.Dodać miód,jajka,mleko,przyprawę do piernika margarynę i cukier
Krok 1 - Miodownik foto
2
Zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Ciastem oblepić spód blaszki wyłożonej pergaminem i upiec blat w temp 170st (15min)
Krok 2 - Miodownik foto
3
Z drugiej części robimy dokładnie to samo i pieczemy drugi blat
Krok 3 - Miodownik foto
4
Następnie przygotowujemy biszkopt.Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ,następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem.Ciasto wylewamy na blaszkę taką samą na której piekliśmy blaty miodowe.
Krok 4 - Miodownik foto
5
Pieczemy ok 20min w temp 180 st
Krok 5 - Miodownik foto
6
w jednej szklance mleka rozprowadzamy obie mąki.drugą szkl mleka zagotowujemy z cukrem i dodajemy 3 krople aromatu migdałowego.Do gotującego się mleka wlewamy rozprowadzone mąki i mieszamy.Powstały budyń studzimy
Krok 6 - Miodownik foto
7
Miękką margarynę ubijamy mikserem na puszystą masę następnie dodajemy po łyżce budyniu cały czas ubijając.
Krok 7 - Miodownik foto
8
Spód miodowy smarujemy powidłami,a następnie wykładamy część kremu,Na krem układamy biszkopt.Na biszkopt następna część kremu i przykrywamy drugim blatem miodowym.
Krok 8 - Miodownik foto
9
Całość oblewamy polewą czekoladową
Krok 9 - Miodownik foto
10
Wstawiamy do lodówki aby ciasto schłodzić
Krok 10 - Miodownik foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 12.03.2014 05:50
apetyczne ciasto
Kejti 08.02.2014 17:44
Uwielbiam to ciasto!
okrysia 14.12.2013 13:05
SMACZNE TO!
Katarzyna34 11.12.2013 17:01
mniam mniam
Luki 11.12.2013 09:02
bardzo pyszny
dwa pokoje z kuchnią 11.12.2013 08:41
super przepis!
monisia1977 11.12.2013 06:41
super ciacho
idealme 10.12.2013 21:09
musi być pyszne!
kriko 10.12.2013 20:58
pyszny miodownik
Wiesława1 10.12.2013 20:57
bardzo pyszny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak