Przepis i sposób przygotowania na: Cannelloni z dynią i kiełbasą w sosie pomidorowym
Dynię obieramy ze skóry.
Na dużych oczkach tarki ścieramy dynię i żółty ser, kiełbasę kroimy w małą kostkę.
Dynię, ser żółty i kiełbasę przekładamy do miseczki, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, mieszamy razem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy suche rurki makaronu cannelloni.
Formę do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, na dno wylewamy odrobinę sosu pomidorowego, rozprowadzamy.
Układamy napełnione rurki makaronowe, w jednej warstwie, jedna obok drugiej i zalewamy pozostałym sosem.
Makaron powinien być dokładnie pokryty sosem, jeżeli nie jest, to dolewamy odrobinę wody.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy na 5-10 minut i dopiero po tym czasie nakładamy porcje na talerze. W ten sposób makaron zachowa kształt, zapiekanka stanie się zwarta.
Smacznego!