Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

TORT KAWOWO-CYTRYNOWY

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 3/4 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Krem:
mleko zagęszczone słodzone 1 szt
żółtko jajek 4 szt
cytryny 3 szt
serek mascarpone 250 gram
śmietana kremowa 30% lub 36% 250 gram

Przepis i sposób przygotowania na: TORT KAWOWO-CYTRYNOWY

Kroki postępowania

1
Jajka całe ubijamy z cukrem aż masa stanie się gęsta.Obie mąki mieszamy z kawą (suchą)i przesiewamy do masy jajecznej.Łączymy składniki delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką,aby masa nie opadła.Dno tortownicy (24 cm.)wykładamy papierem i przekładamy ciasto wyrównując delikatnie jego powierzchnię.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C i wkładamy blaszkę z ciastem na ok 35-40 minut.
Krok 1 - TORT KAWOWO-CYTRYNOWY foto
2
Upieczone ciasto sprawdzamy patyczkiem i zostawiamy na kilka minut w lekko uchylonym piekarniku.Po kilku minutach wyciągamy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.Najlepiej jak jest upieczone dzień wcześniej (lepiej się je kroi).Ostrym nożem odkrawamy ciasto od rantu tortownicy i wyciągamy ciasto zdejmując papier.Przekrawamy ostrym nożem lub nożem strunowym na trzy równe części.Ciasto można napączować wywarem z kawy mocno posłodzonym.
Krok 2 - TORT KAWOWO-CYTRYNOWY foto
3
wykonanie kremu:
Do miski wbijamy żółtka i przelewamy puszkę mleka słodzonego.Cytryny wyszorować ,z jednej zetrzeć skórkę a z trzech wycisnąć sok.Mieszając trzepaczką żółtka z mlekiem wlać sok cytrynowy i bardzo szybko mieszać aż krem zacznie gęstnieć.
Do masy wmieszać serek mascarpone .Śmietanę najlepiej 36 ubić mikserem na sztywno i dodać do kremu mieszając bardzo delikatnie.Zostawić krem na godzinkę w chłodnym miejscu aby zgęstniał.Część kremu zostawić na przystrojenie wierzchu tortu.Biszkopty układać jeden na drugim przekładając kremem.
Wierzch i boki lekko posmarować również kremem .Boki obsypać wg.własnego smaku.Można zostawić kremowe,można obsypać kokosem.U mnie zastosowanie znalazły resztki ciasta biszkoptowego,które zawsze suszę i potem mielę w malakserze.
Krok 3 - TORT KAWOWO-CYTRYNOWY foto
4
Gotowy tort dostawić na kilka godzin do stężenia aby można było go pokroić bez uszkodzenia:)SMACZNEGO !!
Krok 4 - TORT KAWOWO-CYTRYNOWY foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 16.12.2013 08:24
rewelacyjny torcik
Katarzyna/kate1980 13.12.2013 19:43
świetnie wygląda
Łukasz15 10.12.2013 20:12
Bardzo apetyczny
Krystyna32 09.12.2013 08:26
pyszny torcik :)
kate.500 09.12.2013 08:08
pieknie sie prezentuje
IZABELA29 08.12.2013 10:12
wyborny torcik
Ola1young 07.12.2013 12:58
bardzo apetyczny tort :)
ben-ka 07.12.2013 09:06
Jak zwykle u Ciebie przepyszne ciasto.
alaaa 06.12.2013 19:13
świetny tort, widać że domowa robota
anemon 06.12.2013 15:53
Świetne połączenie smaków i perfekcyjny biszkopt "równy jak stół".
Anna169Hosz 05.12.2013 21:47
Poproszę jeden kawałek na wynos :)
sara1 05.12.2013 09:07
pysznie wygląda
monikaT83 04.12.2013 23:24
uwielbiam wszelkiej maści torty:) ale takie jeszcze nie miałam okazji jeść..
malaczarna23 04.12.2013 18:21
wygląda bardzo smacznie
Agata3 04.12.2013 17:23
Fenomenalny ! :))
barbara11561 04.12.2013 14:27
że pyszny to fakt,chętnie bym was wszystkie poczęstowała:)
halina17 04.12.2013 14:01
Dobry tort.
Mniam 04.12.2013 13:41
Interesujące połączenie smaków kawowego biszkoptu z cytrynowym kremem. Chętnie bym spróbowała :)
Janina 04.12.2013 13:05
Świetne ciacho;)
Marta1986 04.12.2013 12:30
smaczne ciasto
Olga_SK 04.12.2013 12:04
Wygląda smakowicie :)
olkaaa 04.12.2013 11:55
wygląda kusząco
Paolcia 04.12.2013 11:46
smacznie wygląda :)
Megg 04.12.2013 11:10
rewelacyjny torcik
nogawkuchni 04.12.2013 11:02
Wygląda przepysznie i z pewnością obłędnie smakuje,zdecydowanie moje smaki, świetny wypiek,idealny deser.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak