Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piegowate pierogi z marchewką

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2/3 szklanki
maka do podsypywania 1/2 szklanki
marchew gotowana 2 sztuki
otręby pszenne 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek 1 szczypta
pieprz kolorowy 1 szczypta
olej 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
natka pietruszki 4 łyżki
masło 4 łyżki
Czarnuszka nasiona Prymat 4 łyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Piegowate pierogi z marchewką

Kroki postępowania

1
Przygotować nadzienie marchewkowe do pierogów.
Miękkie, ugotowane w zupie marchewki rozetrzeć na papkę .Dodać otręby i usiekaną natkę pietruszki . Wymieszać. Doprawić do smaku vegetą i pieprzem .
Krok 1 - Piegowate pierogi z marchewką foto
2
Mąkę lekko posolić i zalać wrzątkiem - dodać łyżkę oleju. Wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto.
Krok 2 - Piegowate pierogi z marchewką foto
3
Wałkować na cienkie płaty. Posypywać ciasto czarnuszką i jeszcze trochę ,,przeciągnąć"{ po nim wałkiem by wcisnęła się w nie. Wycinać szklaneczką krążki .
Na każdym krążku kłaść porcję nadzienia i zlepiać tradycyjne pierożki. Układać na wysypanej mąką tacce by się nie skleiły. Przykryć lnianą ściereczką.
Krok 3 - Piegowate pierogi z marchewką foto
4
Zagotować osoloną wodę z łyżka oleju.
Wrzucać pierogi i gotować 30 sekund od wypłynięcia.
Podawać polane zrumienionym masłem.
Krok 4 - Piegowate pierogi z marchewką foto
5
Pierogi robię z tyloma farszami , że już zaczynam się gubić. A jak można ze wszystkim to może i marchewka z zupy na coś się przyda :).Jak pomyślałam tak i zrobiłam. Sami sprawdźcie jak takie pierogi smakują. Ja wiem jedno- będę robić.
Krok 5 - Piegowate pierogi z marchewką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 08.12.2013 21:24
używam czarnuszkę i bardzo ją lubię:-), fajny pomysł!!
Kuchenka 05.12.2013 19:00
świetne danie
halina17 05.12.2013 17:32
Dobry pomysł na farsz do pierogów.
Babciagramolka 05.12.2013 17:15
idealme- a ja ,, syczę" zagniatając bo parzy :) , ale za to potem gotują się migiem - jak wypłyną to można wyjmować. Katarzyna- są bardzo delikatne - można marchewkę doprawić wg swego smaku. Teraz jak już raz zrobiłam to spróbuję zrobić nadając marchewce różne wersje smakowe.
Katarzyna/kate1980 05.12.2013 17:09
super pomysł ciekawa jestem smaku
iwi 05.12.2013 16:46
Pyszne pierożki
Jusiaa 05.12.2013 16:01
Ciekawe, takich jeszcze nie jadłam. Na pewno spróbuje
idealme 05.12.2013 15:57
ja dodaje ciepłą wodę, żeby się nie poparzyć :) ale świetny pomysł z czarnuszką, bardzo efektowne!
Konczi 05.12.2013 15:24
fajnie wyglądają, pomysłowo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak