Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chipsy z cukinii

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukini 1 średniej wielkości
oliwa 2-3 łyżki
Czosnek suszony Prymat
bazylia
sól
oregano

Przepis i sposób przygotowania na: Chipsy z cukinii

Cukinie kroimy w plasterki. Nie mogą być one bardzo cienkie gdyż w trakcie pieczenia ubywa dużo wody z cukinii. Gotowe plastry maczamy w oliwie. Najlepiej oliwę wylać na talerz i nawilżać w niej z obu stron nasze chipsy. Później układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem nieprzywierającym i obsypujemy przyprawami ( z obu stron). Tak przygotowane plastry cukinii pieczemy około 1-1,5 godziny w 100°C. W połowie pieczenia zmniejszamy temperaturę na 60°C .

Jest to dietetyczna przekąska. Smak chipsów cukiniowych jest zbliżony do oryginalnego. Każdy według uznania może nadać im smak, stosując np. przyprawę do grilla, pizzy, kurczaka, Vegetę itp.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 28.01.2014 00:06
Zawsze dobre.
pierniczkowo 20.12.2013 10:18
świetne, bardzo lubię domowe chipsy :)
Zdzisław 20.12.2013 06:16
smakowicie sie prezentuje potrawa
marcia7 20.12.2013 02:07
świetny pomysł
sasanka 19.12.2013 22:20
Ciekawe czy jest coś czego nie da się zrobić z cukinii :D
kasiaw 19.12.2013 21:55
aż ślinka cieknie
Róża1 19.12.2013 21:53
lubię różności z cukinii!!! , fajny pomysł:-)
gosia1988 19.12.2013 21:44
pomysłowe :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak