Przepis i sposób przygotowania na: Grzybowy tradycyjny barszczyk
około 3 szklanki ziaren żyta wsypać do garnka/ słoika, zalewamy lekko posoloną wodą i wkładamy jeszcze 2 kromki chleba żytniego.
Potem odstawiamy i czekamy aż powstanie zakwas, będzie to około 2 tygodnie.
Po około 14 dniach przelewamy zakwas przez sito, aby oddzieliły się ziarna.
Grzyby suszone myjemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
Do garnka wlewamy wodę, zakwas i grzyby, wraz z wodą w której się gotowały.
Jeśli chcemy, żeby nasz barszczyk był ciemniejszy to można dodać więcej grzybów.
Wsypujemy jeszcze garść kaszy jaglanej i 1 cebulę pokrojoną w plastry.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy.
Gdy barszcz jest już gotowy to podajemy go omaszczony masłem z cebulką.
Smacznego!!!