Przepis i sposób przygotowania na: Ananasowe z kremem budyniowym
BISZKOPT :
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Pod koniec ubijania ( nie przerywając ) dodajemy cukier , a następnie po 1 żółtku.
Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do masy jajecznej.
Delikatnie mieszamy łyżką drewnianą.
Pieczemy w 180C przez ok. 35-40 minut ( do suchego patyczka ).
Odstawiamy do ostudzenia , a następnie rozcinamy na 2 blaty.
KREM :
Proszek budyniowy mieszamy z mąką i 0,5 szkl mleka.
Resztę mleka gotujemy z cukrem , a następnie wlewamy rozrobiony budyń i na wolnym ogniu gotujemy aż zgęstnieje.
Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z żółtkiem i cały czas miksując , porcjami dodajemy ostudzony! budyń.
Do gładkiej masy dodajemy pokrojone ananasy.
CAŁOŚC :
Przygotowaną masę wyciągamy na blat biszkoptowy , rozsmarowujemy po całości.
Przykrywamy drugim blatem , obficie posypuemy cukrem pudrem i odstawiamy do lodówki ” do przegryzienia „.
Smacznego!