Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe bułki pszenne

5.0
(40)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 405 400 g
drożdże świeże 20 g
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1,5 łyżki
woda letnia 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe bułki pszenne

Kroki postępowania

1
Drożdże kruszymy do miseczki. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę wody. Wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, w celu aktywacji drożdży.
Krok 1 - Domowe bułki pszenne foto
2
Mąkę i sól wsypujemy do dużej miski. Dodajemy do nich olej i wszystko mieszamy.
Krok 2 - Domowe bułki pszenne foto
3
Gdy drożdże trochę podrosną dodajemy je do miski z mąką. Wówczas dodajemy także wodę. Monitorując konsystencję ciasta. Wody nie może być zbyt dużo, bo ciasto będzie lejące i będzie problem uformować z niego bułki. Nie może być też za suche bo wówczas zrobi się klucha i nie wyrośnie, tak jak oczekujemy.
Krok 3 - Domowe bułki pszenne foto
4
Ciasto dokładnie mieszamy łyżką. Powinno być sprężyste i nieco lepiące. Staramy się mieszać je rozciągliwymi ruchami, w celu wtłoczenia w nie pęcherzyków powietrza.
Krok 4 - Domowe bułki pszenne foto
5
Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
Krok 5 - Domowe bułki pszenne foto
6
Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 części. Na blacie osypanym mąką formujemy spłaszczone kulki. Każdą z nich delikatnie obtaczając w mące. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 6 - Domowe bułki pszenne foto
7
Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 20 minut. Upieczone bułki, po wystudzeniu są gotowe do jedzenia.
Krok 7 - Domowe bułki pszenne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 17.12.2013 10:14
wyszły świetne :)
dada 13.12.2013 12:25
tak cieplutkie z masełkiem utarty z czosnkiem :)
Laila2786 13.12.2013 11:59
takie jeszcze ciepłe i do tego masełko, niebo w ustach
Klausia 13.12.2013 11:17
Warto się pofatygować i zrobić samemu, jak widać po składnikach wszystko w zasadzie zawsze jest w domu. Czasu dużo nie zabiera, a efekt jak najbardziej wart zachodu :)
Mniam 13.12.2013 11:14
Najlepsze domowe bułeczki. Nigdzie już takich się nie da kupić.
malaczarna23 13.12.2013 10:23
uwielbiam domowe bułeczki
smerfna_chatka 13.12.2013 10:22
bardzo smaczne
norweska20 13.12.2013 10:12
smakowite na śniadanie
pawel123 13.12.2013 10:07
bardzo fajne
dodi 13.12.2013 09:59
muszę zrobić
Luki 13.12.2013 08:29
pyszne ..pachnące
Aga-25 13.12.2013 08:23
najlepsze pieczywo
Agnieszka-87-25 13.12.2013 08:16
uwielbiam takie domowe pieczywo
Wiesława1 13.12.2013 08:14
rewelacyjne na śniadanie
olla85 13.12.2013 07:56
Lubię takie bułki,ale ostatnio w sklepach dostać można jedynie bułki o miąższu jak wata, fuj :( A takie zrobione w domu to rarytas, to dopiero jest prawdziwa bułka, przynajmniej wiadomo co w niej jest. Śliczne i bardzo apetyczne te Twoje bułeczki :)
Janina 13.12.2013 07:43
Pyszne takie bułeczki;)
iziona 13.12.2013 07:35
Uwielbiam takie domowe i jeszcze cieplutkie :)
Edith85 13.12.2013 07:30
ale piękne buły :)
Bernadeta1 13.12.2013 00:07
super takie domowe bułeczki z masełkiem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak