Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebule 3
olej
sól
pieprz
podgrzybki suszone 1 szklanka
kapusta kiszona 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą

Kroki postępowania

1
Podgrzybki przesypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą (tak aby się zanurzyły i odstawiamy na 2-3h), następnie odciskamy z nadmiaru wody i drobno siekamy.
Krok 1 - Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą foto
2
Obraną cebulkę kroimy w kostkę, a odciśnięta kapustę podobnie jak grzyby musimy posiekać. Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy na nim cebulę z odrobiną soli, po 2-3 minutach dodajemy podgrzybki, a po kolejnych 3 minutach kiszoną kapustę. Doprawiamy do smaku i często mieszając przesmażamy do czasu aż kapusta nieco zmięknie – odstawiamy do wystudzenia.
Krok 2 - Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą foto
3
Ciasto na pierogi:
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
ok. 0,5 szklanki ciepłej wody

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i stopniowo dolewamy gorącą wodę – wyrabiamy jednolite ciasto. Nie powinno się lepić do rąk, ale powinno być dość miękkie. (woda podana w składnikach jest przybliżoną ilością – sami musimy wyczuć ile potrzeba). Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy krążki.
Krok 3 - Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą foto
4
Na każdym układamy 1-1,5 łyżeczki farszu i lepimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Pierogi podałam z usmażoną na oleju cebulką oraz posypałam drobno posiekanym, świeżym szczypiorkiem.
Krok 4 - Pierogi z podgrzybkami i kiszoną kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 13.12.2013 23:01
Smaczne pierogi.
Poison1988 13.12.2013 21:37
zapachniało świętami :) pyszności :)
joanna__s 13.12.2013 17:59
Akurat na wigilijną kolację. Pycha.
Olga_SK 13.12.2013 15:38
Święta na całego :D
Beatris 13.12.2013 14:37
Dużo bym dała za porcyjkę...
pajbek 13.12.2013 13:13
Smakowicie podane :-)
Laila2786 13.12.2013 11:57
na wigilijnym stole u mnie obowiązkowe, tez takie robię, pyszności
Mniam 13.12.2013 11:12
Pyszne i już takie świąteczne danie :) widzę, że deseczka z Zakopanego :) też sobie kiedyś kupiłam.
pawel123 13.12.2013 10:07
bardzo fajne
dodi 13.12.2013 09:59
muszą być smaczne
Ola1984 13.12.2013 09:44
Absolutnie moje ulubione :)
IwonaDD 13.12.2013 08:39
pięknie się prezentują twoje pierożki i pewnie jeszcze lepiej smakują
Aga-25 13.12.2013 08:23
pycha tak świątecznie
Agnieszka-87-25 13.12.2013 08:15
uwielbiam takie
Janina 13.12.2013 07:45
Smaczne pierożki;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak