Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta włoska 1 kg
kapusta kiszona 1 kg
mięso wieprzowe bez kości 1 kg
boczek wędzony 20 dag
smalec 2 łyżki
jabłko 1 szt
por 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
angielskie ziele 7-8 szt
pieprz ziarenka 10 szt
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
papryka mielona 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Owoc jałowca cały Prymat 2-3 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżeczki
powidła śliwkowe 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej

Kroki postępowania

1
Na 1 łyżce smalcu podsmażyć pokrojony w kostkę boczek i pokrojony w pół krążki por. Na pozostałym smalcu zrumienić pokrojone w kostkę mięso.
Krok 1 - Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej foto
2
Kapustę włoską pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem, włożyć do rondla, dodać mięso, boczek, szczyptę soli i gotować do miękkości.
Krok 2 - Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej foto
3
Kapustę kiszoną ugotować z dodatkiem liści laurowych, angielskiego ziela i ziarenek pieprzu.
Krok 3 - Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej foto
4
Obie kapusty połączyć ze sobą, dodać koncentrat, paprykę, kminek, zmiażdżone ziarenka jałowca, gorczycy i czosnku, powidła śliwkowe, starte na tarce o dużych oczkach jabłko. Dokładnie wymieszać i gotować jeszcze przez kilkanaście minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Krok 4 - Bigos z kapusty kiszonej i włoskiej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Damiano
Damiano 22.04.2015 09:55
bardzo dobry
Anna169Hosz 11.11.2014 11:56
Smaczny bigosik, dobrze doprawiony.
adelajda 25.12.2013 08:35
podoba mi się dodatek kapusty włoskiej :)
olkaaa 19.12.2013 09:28
bardzo lubię
IlonaAlbertos 15.12.2013 20:24
Apetyczna kapustka.
Zdzisław 15.12.2013 00:33
dla mnie smaczna potrawa
Iwusia 14.12.2013 22:55
bardzo smakowicie wygląda
smerfna_chatka 14.12.2013 21:48
robie podobnie
Monika10 14.12.2013 21:45
ładny bigosik
pawel123 14.12.2013 21:33
jakie pyszności
Megg 14.12.2013 21:05
smaczny bigosik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak