Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polska czernina (czarna polewka)

5.0
(95)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czy czernina to czarna polewka?
Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Czernina to wspaniała, wykwintna, staropolska zupa, której podanie kawalerowi starającemu się o rękę panny nie wróżyło nic dobrego.

"Soplicy, Horeszkowie odmówili dziewkę!
Że mnie, Jackowi, czarną podano polewkę!"
Tak napisał A. Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Prezentuję potrawę, która wzbudza mieszane uczucia, zachwyt albo mdłości. Składnikiem zupy jest krew gęsi lub kaczki. I to jest ten próg psychologiczny. Zupa jest smakowita póki nie wiemy, co jedliśmy.

Składniki:

porcja rosołowa z mięsa kaczki 2 porcje
seler 1 sztuka
marchewka 2 sztuki
por 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
liście laurowe 4 liście
ziele angielskie 4 ziarna
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren
owoce suszone do smaku
krew kacza 200 mililitrów
mąka 1 łyżka
ocet 1 łyżka
majeranek 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
pieprz 0.5 łyżeczki
cukier 1 łyżeczka
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Polska czernina (czarna polewka)

1. Gotujemy rosół: podroby, włoszczyzna (sporo marchwi), ziele ang., liść laurowy, sól, pieprz. Dodajemy susz owocowy: śliwki, gruszki, jabłka, rodzynki (nadaje zupie indywidualny smak).

2. Wlewamy krew wymieszaną z łyżką mąki. Doprawiamy do smaku solą, cukrem, majerankiem. Zupa powinna mieć smak słodko-kwaśny. Kwaśny smak nadaje czerninie krew zmieszana z octem, który nie dopuszcza do jej krzepnięcia. Tak przygotowaną krew już kupujemy. A gdzie? Tylko na targu, na wsi u gospodyni lub u rzeźnika.

Do czerniny proponuję kładzione kluseczki:
1. Z 1 szklanki mąki, 2 jajek i śmietany zrobić w miseczce ciasto i łyżeczką kłaść kluseczki do zupy.

2. Wszystko pogotować i zajadać bez zahamowań. W kaszance i salcesonie też jest krew. A krew to życie, czyste białko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EFEF 30.08.2023 00:10
Najslynniejsza francuska restauracja "tour d'argent" podaje czernine od poczatku jej istnienia wg swojego skomplikowanego przepisu. Ktos powinien sprobowac, porownac z czernina i ...oskarzyc o plagiat
Ewa_551 01.07.2016 12:51
Moja babcia przyrządzała najlepszą czerninę,. Ja niestety nie posiadam zbyt dużych zdolności kulinarnych, ale czasem gdy nabieram na nią ochotę to korzystam z gotowego koncentratu do przyrządzenia czerniny marki Sagwiaz.
Alicee 25.09.2014 13:14
nigdy nie lubiłam tej zupy... dopóki jej nie spróbowałam :) Czasem też sama gotuję i przyznam, że z kładzionymi kluskami nigdy nie jadłam, zawsze z domowym makaronem, ale spróbuje :)
25.12.2013 22:08
fajnie. pyza sie zachwyca, ale laik czerniny z tego przepisu nie ugotuje,. przepis nieprzydatny do niczego
25.12.2013 22:06
ile tej krwi? gęsiej czy kaczej! Ale ile!!!!! Szklanka, dwie 3 4 5
Aga 26.06.2023 12:37
200mll czyli niepełna szklanka. U mnie szklanka ma 250mll. W przepisie jest napisane
SmacznaPyza 25.12.2013 13:33
i do czerniny bardzo pasują właśnie :) oj, zjadłabym ...
Christopher 16.12.2013 22:25
Smaczna Pyza.Też lubię przecieraki,szare kluski i nie tylko w czerninie.
SmacznaPyza 16.12.2013 20:29
do czerniny lubię kluseczki z tartych ziemniaków
Katarzyna54 16.12.2013 17:19
ojej nigdy nie jadłam
Gabi44 16.12.2013 16:03
Jako dziecko jadłam czerninę.Pamiętam jak wybierałam z niej owoce.
gosia561 16.12.2013 13:09
ciekawe i tradycyjne
IwonaDD 16.12.2013 12:54
wspaniala zupka
halina17 16.12.2013 11:22
Nigdy nie jadłam , w moim regionie nie gotuje się czerniny.
Niki22 16.12.2013 10:06
a mi to się kojarzy z Ogniem i mieczem ;)
Ola1984 16.12.2013 09:58
A ja nigdy jej nie jadłam, choć jestem ciekawa smaku. Tyle o niej słyszałam pozytywnych i negatywnych opinii.
Krzysztof15 16.12.2013 09:45
bardzo lubie czarnine
Olga_SK 16.12.2013 09:28
Smak dzieciństwa... Pamiętam jak babcia czerninę robiła i jak zadziwiająco było to smaczne :)
Paolcia 16.12.2013 09:17
smacznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak