Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi nadziewane dziczyzną

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto pierogowe
mąka tortowa 70 dag
woda 250 ml
jajko 2
sól 2 szczypty
Farsz:
mieso z dzika 40 dag
słonina 25 dag
Kolendra cała Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 2 szczypty
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi nadziewane dziczyzną

Kroki postępowania

1
Części gulaszowe z dzika mielimy w maszynce do mielenia.
Krok 1 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
2
Ziele angielskie oraz kolendrę ucieramy w moździerzu.
Krok 2 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
3
Ziołami posypujemy mięso i doprawiamy solą.
Krok 3 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
4
Surową słoninę pozbawiamy skóry. Kroimy na mniejsze kawałki i albo mielimy w maszynce albo bardzo drobno siekamy.
Krok 4 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
5
Dodajemy ją do dziczyzny. Doprawiamy jeszcze majerankiem i dokładnie mieszamy. Farsz jest gotowy, zabieramy się za ciasto pierogowe.
Krok 5 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
6
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Następnie wyrabiamy ciasto sukcesywnie dolewając wodę. Zgniecione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które kolejno rozwałkowujemy na cienko.
Krok 6 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
7
Zgniecione ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, które kolejno rozwałkowujemy na cienko. Szklanką odciskamy kółeczka z których będą lepione pierogi.
Krok 7 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
8
Na środek kółeczka nakładamy farsz. Dokładnie zalepiamy końce formując kształtne pierogi.
Krok 8 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
9
Pierogi te gotujemy troszkę dłużej około 10 minut we wrzącej osolonej wodzie, aby surowy farsz również się zrobił. Podałem z grzybkami marynowanymi.
Krok 9 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto
10
Smacznego. Z podanej ilości składników wychodzi około 70 pierogów. Ulepione, surowe pierogi można również zamrozić.
Krok 10 - Pierogi nadziewane dziczyzną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 17.12.2013 21:08
pyszne pierogi!
Mniam 17.12.2013 09:37
Wprosiłabym się do Ciebie na te pierogi. Dziczyznę jadłam raz w życiu w formie gulaszu.
aginaa 17.12.2013 08:00
ktos tu lubi dziczyzne :)
Ania321 16.12.2013 23:07
na pewno są pyszne :)
norweska20 16.12.2013 22:55
pierogi super
Pomocnik 16.12.2013 22:45
smakowite danie
Niki22 16.12.2013 21:50
muszą być naprawdę smaczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak