Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto drożdżowe a'la pannetone

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szkl
drożdże 4 dag
cukier puder 3/4 szkl
masło 1/4 kostka
jajko 2 szt
mleko ciepłe 1 szkl
rum 50 ml
skórka pomarańczowa 2 łyżki
skórka cytrynowa 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto drożdżowe a'la pannetone

Przygotowywanie tego ciasta zaczęłam od rozczynu. Drożdże rozpuściłam mieszając je z łyżką cukru, odrobiną ciepłego mleka i mąki. Po upływie ok 40 minut, gdy rozczyn wyraźnie urósł dodałam pozostałe składniki - przesianą mąkę, rozbite jajka o temperaturze pokojowej, cukier, rum, letnie mleko i miękkie masło. Ciasto było raczej luźne, przywierające do ręki. Wyrabiałam je około pół godziny. Pod koniec wyrabiania dodałam kandyzowane skórki i opłukane rodzynki. Gotowe ciasto wyłożyłam do wyłożonej papierem formy do połowy wysokości. Odłożyłam do wyrośnięcia na około 2 godziny. W tym czasie ciasto podwoiło objętość (naczynie miało średnicę 26 cm). Piekłam je w piekarniku nagrzanym do 170-180 st. Wyjęłam z formy gdy było już praktycznie wystudzone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak