Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś z podrobami 1 sztuka
mięso mielone wieprzowo- wołow 50 dkg
Kurczak (cały ) 1 sztuka
masło 4 dkg
jajko 3 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 4 łyżki
przyprawa kucharek 3,5 łyżki
gałka muszkatałowa 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1 łyżka
olej roślinny 1-2 łyżki
imbir świeży 2 łyżki
bułka 2 sucha
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka -do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym

Kroki postępowania

1
Mięso gęsi oczyścić i ostrożnie, aby nie uszkodzić skóry. Odciąć szyję, wyciąć wszystkie kości, zostawiając tylko kości nóżek. Wyjąć tłuszcz ze środka. Skrzydełka też odciąć przy korpusie - zostawić w miarę możliwości więcej skóry i zaszyć dziury po skrzydłach mocną nicią.
Krok 1 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
2
Tak przygotowane mięso gęsie natrzeć w środku świeżo startym imbirem i 2 łyżkami przyprawy Kucharek. Złożyć w kostkę i zostawić na 2-3 godziny w lodówce.
Krok 2 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
3
Mięso mielone przesmażyć na maśle przez około 10 minut.Ugotować kurczaka, obrać mięso z kości i zmielić razem z podrobami gęsimi i przesmażonym mielonym.
Krok 3 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
4
Do mięs mielonych dodać jajka, namoczone w wodzie suche bułki, bułkę tartą, 1 łyżkę Kucharka, 1 łyżkę gałki muszkatałowej oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem wyrobić.
Krok 4 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
5
Mocną nicią zaszywać od góry gęś i napełniać jej wnętrze mięsną masą. Uważać aby nie przerwać skóry. Tak napełnić i zszyć całą gęś.
Krok 5 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
6
Skórę gęsi przetrzeć olejem, posypać 1/2 łyżki Kucharkiem i pieprzem cytrynowym.
Krok 6 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
7
Tak przygotowaną gęś włożyć do rękawa (rękaw nakłuć w kilku miejscach) i piec w piekarniku o temp. 180 st. C przez około 2 godziny na złoty kolor.
Krok 7 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
8
Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystygnięcia. Potem przełożyć ostrożnie na tacę i zostawić przynajmniej na dobę do całkowitego stężenia pieczeni. Przed krojeniem wyjąć wszystkie sznurki z gęsi.
Krok 8 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto
9
Pieczoną gęś podawać pokrojoną w plastry. Smaczna na zimno jak i lekko podgrzana.
Krok 9 - Gęś pieczona natarta świeżym imbirem z farszem mięsnym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 21.12.2014 13:16
pracowite danie ale dobre
Granita 11.01.2014 07:09
ciekawe danie
Mysiunia 07.01.2014 08:19
Pysznie przygotowana gęś:) po rozkrojeniu przepięknie się prezentuje :)
Monika58 28.12.2013 22:19
w sam raz na święta - coś niecodziennego
Beatris 28.12.2013 16:11
Wyśmienicie przygotowana gąska:)
Jusiaa 28.12.2013 12:51
Super, aż ślinka leci :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak