Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z rosą

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 250 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier 1,5 szklanki
margaryna 100 gram
jajko 9 sztuk
ser biały 1,5 wiadereczka
mleko 2% 2,5 szklanki
olej rzepakowy 0,5 szklanki
budyń waniliowy 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 sztuka
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą

Do miski wsypujemy mąkę, masło, pół szklanki cukru proszek do pieczenia i całe jajko oraz 2 żółtka. Białka w zamkniętym naczyniu wstawiamy do lodówki. Zagniatamy ciasto dość szybko,( Cukier w cieście nie ma być rozpuszczony). Gdyby ciasto kleiło się do rąk, to należy dodać więcej mąki.
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką kwadratowej blaszki .Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
Twaróg przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy pozostały cukier, mleko, olej budyń i 2 całe jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy serowej. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Masa powinna być rzadka.
W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec.
Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika.
Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączoną opcją termoobiegu na 50-55 min.
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min.
Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą.
Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy(Na masie można zrobić wzorki). Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku.
Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.05.2014 09:23
Dzisiaj może wykorzystam przepis :)
paulina2157 11.01.2014 11:31
idealny sernik
Ivonne 30.12.2013 19:20
Dziękuję!!
Agata3 30.12.2013 19:15
Jaki puszysty! Rewelacja! :)
aniagdz 30.12.2013 10:00
wygląda rewelacyjnie:)
monisia1977 30.12.2013 06:34
fajnie wygląda
Justynka958 30.12.2013 02:49
Przepyszny jest :)
iwi 30.12.2013 00:05
Pyszny serniczek
norweska20 30.12.2013 00:05
znam te klimaty..moja mama też go mistrzowsko piecze...pycha
Noruas 29.12.2013 23:41
super Ci wyszedł!
Bernadeta1 29.12.2013 23:24
pysznie wygląda ten serniczek, jak puszysta pianka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak