Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z rosą
Ciasto wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm i przekładamy do wcześniej wysmarowanej margaryną i wysypanej tartą bułką kwadratowej blaszki .Tak przygotowaną blaszkę wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 st. piekarnika na ok. 15 min. Ciasto, powinno mieć złocisty kolor, lekko przypieczony.
Twaróg przekładamy do większego i dość wysokiego naczynia. Dodajemy pozostały cukier, mleko, olej budyń i 2 całe jajka. Oddzielamy żółtka od białek pozostałych 4 jajek i dodajemy żółtka do masy serowej. Białka przelewamy do białek pozostałych po kruchym cieście i ponownie wkładamy do lodówki. Następnie wszystko dokładnie ubijamy mikserem około 5-10 min. Masa powinna być rzadka.
W tym czasie spód powinien nam się ładnie podpiec.
Wyciągnąć z piekarnika spód, nie wyłączając i nie zmieniając temperatury piekarnika.
Masę serową wylewamy na spód. Przygotowaną blachę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 180 st. z wyłączoną opcją termoobiegu na 50-55 min.
Na ok. 15 min przed końcem pieczenia masy serowej przelewamy schłodzone białka do miski i miksujemy. Gdy białka zaczną powoli się ubijać dodajemy po trochu cukru pudru przesianego przez sitko. Miksowanie zajmuje ok. 10-15 min.
Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto z piekarnika (lekko opadnie). Brzegi mogą być zarumienione. Masa może się też lekko kołysać, będzie jeszcze pieczona razem z pianą.
Delikatnie przekładamy białka na masę serową i wyrównujemy(Na masie można zrobić wzorki). Przed włożeniem do piekarnika należy pamiętać o zmianie temperatury pieczenia na 150 st. również bez termoobiegu. Ciasto wkładamy do piekarnika na ok. 15 min. Im ciemniejsze będą białka, tym ciemniejsza rosa wyjdzie na serniku. Nie należy przesadzać z czasem pieczenia, by uniknąć spieczenia pianki na bezę, co spowoduje że nie pojawią się kropelki rosy na serniku.
Po upłynięciu czasu pieczenia należy pozostawić sernik na 15 min w zamkniętym i wyłączonym piekarniku. Z piany powinna zrobić się delikatna beza, która później zmięknie. Po 15 min można odstawić sernik w chłodniejsze miejsce, aby całkowicie ostygł.Po upływie około godziny od wyciągnięcia ciasta z piekarnika zaczną pojawiać się kropelki.