Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos pieczarkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pieczarki 250 gram
cebula 0,5 sztuki
natka pietruszki 0,25 pęczka
mąka pszenna 2 łyżki
kwaśna śmietana 1,5 łyżki
czosnek 1 ząbek
woda 0,5 szklanki
oliwa do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy

Kroki postępowania

1
Pieczarki umyć, obrać, pokroić i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Cebulę obrać, drobno posiekać w kosteczkę i lekko podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami.Dodać sól, pieprz i pół szklanki wody. Dusić ok. 15 min. pod przykryciem.
Krok 1 - Sos pieczarkowy foto
2
Pod koniec duszenia dodać posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zagęścić sos 2 łyżkami mąki i gotować jeszcze przez ok. 5 min.
Krok 2 - Sos pieczarkowy foto
3
Sos doprawić kwaśną śmietaną (należy uważać, żeby śmietana się nie zważyła, w tym celu najlepiej wymieszać nieco gorącego sosu z nią, a następnie wlać tę mieszaninę do sosu w garnku).
Podawać posypane pietruszką.
Smacznego :)
Krok 3 - Sos pieczarkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 14.01.2014 19:26
Super sosik :)
Bernadeta1 08.01.2014 01:02
lubię taki sosik
krystyna330 30.12.2013 09:02
wygląda bardzo apetycznie
Rycerz
Rycerz 30.12.2013 01:58
Mniam mniam.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak