Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety z kaszą jaglaną
300 g mięsa mielonego,
1 mała cukinia,
1 cebula,
1/3 czerwonej papryki,
1/3 żółtej papryki,
1/3 zielonej papryki,
30 g żółtego sera,
1/3 szklanki bulionu,
2 łyżki natki pietruszki,
2 łyżki ketchupu,
sól,
pieprz,
bazylia,
1 jajko,
bułka tarta.
Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Gdy farsz ostygnie dodajemy jajko i formujemy małe kuleczki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na oleju.