Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pogacza

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 kg.
drożdże świeże 40 gram
jogurt grecki 450 ml.
jajko 2 szt.
miód prawdziwy 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 4 łyżki
żółtko jajek do smarowania
sól 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Pogacza

Kroki postępowania

1
Jajka lekko ubijamy.
Krok 1 - Pogacza foto
2
Do jogurtu dodajemy drożdże i dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Pogacza foto
3
Do mieszanki drożdży z jogurtem dodajemy miód, sól, sodę, 3 łyżki oleju i roztrzepane jajka. Dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Pogacza foto
4
Mąkę przesiewamy do dużego naczynia, robimy w niej głęboki dołek i wlewamy mieszankę jogurtową.

Wyrabiamy gładkie ciasto.
Krok 4 - Pogacza foto
5
Ciasto dzielimy na pół. Każdą z połówek rozwałkowujemy, smarujemy olejem,rolujemy i kroimy na 5 cm kawałki.
Krok 5 - Pogacza foto
6
Kawałki umieszczamy w żaroodpornej formie, przekrojem do góry.

Odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Krok 6 - Pogacza foto
7
Pieczemy godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 7 - Pogacza foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 12.02.2014 12:43
Ślicznie wygląda :-)
AnielskaSlodycz 24.01.2014 17:20
świetnie wyszło
Grażyna13 16.01.2014 12:06
Super przepis :)
Klausia 13.01.2014 19:29
świetnie wygląda :)
caralajna 13.01.2014 18:03
nie znałam tej nazwy, śliczne wykonanie
ben-ka 13.01.2014 11:04
Ależ to apetycznie wygląda!
Anna169Hosz 13.01.2014 09:44
Ciekawa nazwa, dlaczego własnie taka?
gusia1000 11.01.2014 23:11
Nie jadłam tego jeszcze.
mysza75 10.01.2014 15:58
jak pieknie wyglada
Rysia 09.01.2014 20:09
Pięknie upieczone.
monia2005 09.01.2014 19:09
smacznie wygląda :-)
Stenka 09.01.2014 17:14
ciekawy przepis
Olga_SK 09.01.2014 14:56
Smakowitości :D
sanielcia 09.01.2014 14:36
super przepis
Marta11 09.01.2014 14:29
bardzo fajnie sie prezentuje
Konczi 09.01.2014 14:26
wygląda rewelacyjnie
Jadwiga/Jaga85 09.01.2014 14:19
Super ślimaczki!
Megg 09.01.2014 14:08
wygląda bardzo smakowicie
iwi 09.01.2014 13:47
Pychota :)
maciek7 09.01.2014 13:42
na pewno to jest przepyszne
brioszka 09.01.2014 13:14
na pierwszy rzut oka wyglądają jak rollsy cynamonowe :) a tu całkiem coś innego, muszę spróbować!
AGNIESZKA144 09.01.2014 13:11
fajny przepis
Krakowianka 09.01.2014 13:03
bardzo fajny przepis! nigdy nie jedłam - az wstyd sie przyznac :)
Czyki 09.01.2014 13:01
I ja się poczęstuję, takim smakołykiem. Pięknie wyglądają.
pawel123 09.01.2014 12:59
ale to pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak