Przepis i sposób przygotowania na: Oczy carycy
Kroki postępowania
6 białek
1 szkl cukru
1 szkl mąki ziemniaczanej
1/3 szkl oleju
1 łyżka octu
Ciasto ciemne:
2 jajka
6 żółtek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl oleju
Masa budyniowa:
1/2 litra mleka
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy 16 g
1 kostka masła lub margaryny
Dodatkowo:
1 duże opakowanie biszkoptów
2 galaretki o dowolnym smaku-zielona lub czerwona
1 szkl mocnej kawy z cukrem
Polewa:
12 dag dobrego masła
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 żółtko
2 łyżki wody
Dodatkowo:
Prażone płatki migdałowe
Ciasto jasne: Białka ubijam na sztywno,dodaję pod konie ubijania cukier,wsypuję mąkę wlewam olej ocet i mieszam delikatnie do połączenia.Wylewam tak przygotowane ciasto do wyłożonej papierem blaszki o wym 39/24cm.
Wkładam do piekarnika i piekę 35 minut w temp 180*c.po upieczeniu studzę przy uchylonych drzwiczkach aż do całkowitego wystudzenia. Krem: Z 1/2 litra mleka odlewam 3/4 szklanki resztę zagotowuję z cukrami,w reszcie rozrabiam proszek budyniowy wlewam do gotującego się mleka i gotuję budyń.Zostawiam do wystudzenia.
Masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu i ucieram krem. Galaretki rozpuszczam w 1/2 litra wrzątku i odstawiam do stężenia.
Polewa: Do rondelka włożyć margarynę wsypać cukier ,dodać ciemne kakao ,podlać dwoma łyżkami zimnej wody i gotować na wolniutkim ogniu cały czas mieszając aż masa czekoladowa zacznie gęstnieć i woda wyparuje. Zdjąć z ognia przestudzić chwilkę ,dodać żółtko i mikserem ubić na jednolitą masę.